Indsatsplanerne, der rammer landbruget på baggrund af kommunernes strategiplaner for rent grundvand, er baseret på frygt og følelser frem for fakta og faglighed, og de kommer til koste landmænd dyrt – og vandforbrugere milliarder – vel at mærke uden udsigt til renere grundvand. 

Sådan lyder det fra Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse (BG), der nu inviterer til møde for at debattere og informere om det, foreningen betegner som »en skandale, der vil overgå mink-sagen i både omfang og udgift for danskerne«.

- Myndigheder og kommuner har hidtil forsøgt at tage hvert enkelt landbrug for sig for på den måde holde sig under pressens radar – men det er slut nu. Vi er nødt til at råbe op, inden det er for sent, lyder det fra formanden for BG, Ulrik Lunden.

I forhold til det retslige grundlag og de erstatninger, kommunerne tilbyder landmændene for den mistede ret til at dyrke deres jord på grundlovssikret og fuldt lovlig vis, har Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse stævnet staten.

Indsatsplaner i Viborg

En nylig afgørelse i Egedal Kommune med engangserstatning på 100.000 kroner – og en i Beder syd for Aarhus med 110.000 kroner pr. hektar for pesticidfri drift i al fremtid – har intet med fuld erstatning at gøre, lyder det fra Ulrik Lunden, der snarere er af den overbevisning, at der er politiske kræfter, der vil landbruget til livs i folkesundhedens navn. 

Som Effektivt Landbrug tidligere har skrevet om, har Aarhus Kommune udpeget 7.000 hektar landbrugsjord til pesticidfri drift, og i mange andre kommuner arbejder man ligeledes med indsatsplaner, der skal sikre rent grundvand ved forbud mod fuldt lovlige og godkendte pesticider og reduktion i brugen af plantenæringsstoffer, oplyser BG. 

Viborg Kommune foreslår ifølge BG restriktioner på dyrkning af jorden mange steder i kommunen blandt andet i områder ved Karup, hvor en række lodsejere bliver ramt, herunder gdr. Henrik Nordestgaard Jespersen og planteskoleejer Kurt Christensen.

- Viborg Kommune ønsker at stramme grænseværdierne for nitrat ud over EU´s direktiver, hvilket kan sætte yderligere begrænsninger på dyrkning af jorden i fremtiden, understreger Ulrik Lunden.

Tilmelding

Informations- og debatmødet finder sted på Aarestrup Planteskole ved Karup tirsdag den 27. juli kl. 19.

Her vil emnet blive grundigt belyst både politisk, fagligt og juridisk. Pris for deltagelse i mødet, der er med forplejning, er 200 kroner. Tilmelding til Henrik Nordestgaard Jespersen eller fagchef Bente Andersen.
 

Politik