- Vi har brug for, at de bider sig fast

L&F-formand Søren Søndergaard roser blåt landbrugsudspil. Fra BL er rosen lidt mere tilbageholdende.

L&F-formand Søren Søndergaard, der her ses tidligere på ugen med Venstres chefforhandler Troels Lund Poulsen, roser det blå landbrugsudspil. Foto: Henning K. Andersen

Fra L&F-formand Søren Søndergaard bliver det blå forslag til en landbrugsaftale kaldt for ambitiøst. Han fortæller, at det vil kræve hårdt arbejde at realisere.

- Jeg noterer mig dog, at de borgerlige partier tager ansvar for de store ambitioner og har sikret, at der også følger finansiering med. Det er helt afgørende, hvis vi skal indfri de store klimaambitioner samtidig med, at vi fastholder et stærkt og udviklingsorienteret fødevareerhverv, siger Søren Søndergaard.

Han fortæller, at han håber, at de blå partier holder fast, og fødevareminister Rasmus Prehn (S) vil lytte.

- Vi har brug for, at de borgerlige partier bider sig fast i forhandlingsbordet. 

- Jeg har et klart indtryk af, at ministeren oprigtigt ønsker en bred aftale. Derfor er det godt, at oppositionen nu har præsenteret sine visioner og knokler i håbet om, at man kan lande en fornuftig, bred aftale, så vores erhverv kan få en smule arbejdsro og vished for fremtiden. 

Et skridt i den rigtige retning

Fra Bæredygtigt Landbrug bliver udspillet fra blå blok betegnet som et skridt i den rigtige retning. De blå partiers fokus på jordudtagning får dog kritik. Fra faglig direktør i landbrugsorganisationen, Jørgen Evald, lyder det:

- Vi skal fastholde – ikke udtage – landbrugsjord i Danmark. Der findes ingen dokumenteret klimaeffekt af en sådan udtagning. Og hvad de blå partier øjensynligt heller ikke forstår, er, at det utvivlsomt vil have en negativ virkning at nedsætte CO2-optaget på markerne. Afgrøder binder jo CO2, og dansk landbrug spiller derfor en afgørende positiv rolle i klimakampen – hvilket begge fløje på Christiansborg åbenbart har svært ved at forstå.

Læs også