89 minkfarme er nu smittet
Antallet af coronasmittede minkfarme fortsætter med at stige. Dyrlægeforening bakker op om regeringens aflivningsstrategi.

Antallet af smittede minkfarme er steget med ni i forhold til tirsdag.
Antallet af coronasmittede minkfarme er nu på 89. Det meddeler Fødevarestyrelsen onsdag eftermiddag. Det er en stigning på 9 i forhold til tirsdag.
47 minkfarme er fortsat under mistanke for at være smittet.
I de seneste dage har Fødevarestyrelsens aflivningsstrategi, som man lige nu benytter sig af i et forsøg på inddæmme smitten, medført massivt kritik fra erhvervet og politikere.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) og Fødevarestyrelsen får dog opbakning fra Den Danske Dyrlægeforening (DDD).
Bekymret
I en pressemeddelelse lyder det fra foreningens formand, Hanne Knude Palshof, at situationen er ulykkelig. Hun tilføjer dog:
- Der skal ikke være tvivl om, at DDD mener, at menneskers sundhed i sidste ende kommer forud for dyrs, og selv om vi har fået mere viden om SARS-CoV-2 i det seneste halve år, er der stadig mange ubekendte. Derfor støtter DDD også op om Fødevarestyrelsens nuværende strategi, siger hun.
Hanne Knude Palshof er især bekymret for den melding, som Dansk Veterinær Konsortium, der består af eksperter fra Statens Serum Institut og Københavns Universitet, er kommet med. Her lyder det, at virussen muterer på minkfarmene.
Det er således påvist, at den mink-relaterede virus-variant efterfølgende danner humane smittekæder i samfundet.
- Det er ny og skræmmende viden, men forklarer, hvorfor Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne fastholder aflivning som strategi, da udredningen også vurderer, at fortsatte mutationer i Covid-19 fra mink og spredning mellem mennesker uden for minkbranchen kan udgøre en potentiel fare for folkesundheden og for de forventede effekter af en kommende vaccine. Det kan derfor have uoverskuelige konsekvenser, hvis smitten ikke bremses nu, siger Hanne Knude Palshof.
Usikkerhed
Hun fortæller, at hun er opmærksom på, at dyrlægeforeningen har medlemmer, der beskæftiger sig med sundhedsrådgivning i minkbesætninger, som også risikerer at komme i klemme i forbindelse med aflivningsstrategien.
Derfor har DDD henvendt sig til erhvervsminister Simon Kollerup (S) med en anmodning om, at praktiserende dyrlæger kan søge kompensation fra en kommende ordning.
Udover at være kommet med en melding om faren for mutation, så har Dansk Veterinær Konsortium også meldt ud, at der er betydelige usikkerheder ved effekten af den nuværende aflivningsstrategi.