Folketinget forhandler om ny barselsfond

I øjeblikket forhandler politikerne på Christiansborg om en barselsfond til selvstændige som en udløber af finanslovsforliget. Den nye barselsfond kan blandt andet forbedre vilkårene for nybagte forældre i landbruget, påpeger socialkonsulent i LandboNord, Mette Neist.

Hun opfordrer derfor alle landmænd, som planlægger familieforøgelse, om at være opmærksom på de muligheder, som det giver dem.

- Selvstændige landmænd har ikke samme muligheder som almindelige lønarbejdere i forbindelse med en barsel. Der er ikke lagt op til, at de to grupper bliver ligestillet. Men med oprettelsen af barselsfonden får flere landmænd mulighed for at være sammen med deres nyfødte uden at det bliver for stor en økonomisk udfordring, siger Mette Neist.

Hvilken afgrænsning, der bliver af målgruppen, vides endnu ikke, men ifølge Mette Neist er intentionen, at kun de personer, som reelt er selvstændige, omfattes. Omkostningerne ved barselsordningen skal hvile i sig selv gennem medfinansiering fra de selvstændige erhvervsdrivende, der vil kunne drage fordel af den.

- Der tages afsæt i, at målgruppen er selvstændige med en indkomst over dagpengemaksimum og målgruppen omfatter ikke honorarmodtagere med B-indkomst, siger Mette Neist.

De konkrete regler for barselsfonden vil blive udarbejdet i starten af 2020, men hvis man venter sig, eller er i gang med at planlægge familieforøgelse, er rådet fra Mette Neist at undersøge mulighederne allerede nu.

Læs også