bannerPos

L&F: Grove og forkerte påstande fra Greenpeace

Landbrugspakken har ikke ændret ved, at en landmand har ret til at etablere eller udvide sin husdyrproduktion, hvis reglerne i lovgivningen i øvrigt er overholdt, lyder det fra Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer.

Redaktionen

10-10-2019 11:12
Greenpeace har i en ny kampagne mod dansk griseproduktion slet ikke styr på fakta, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

Der er flere faktuelle fejl og grove, udokumenterede påstande i Greenpeaces nye kampagne, der handler om, at nogle udvalgte naboer til griseproducenter mistænker, at de får helbredsmæssige problemer.

Sådan lyder meldingen fra Landbrug & Fødevarer.

- Det er helt absurd at bygge en kampagne på påstande, sådan som Greenpeace gør i dette tilfælde. Greenpeace sejler rundt i udokumenterede beskyldninger i hele kampagnen, og det værste er næsten, at deres udvalgte eksempel på en griseproducent rent faktisk har en ny og moderne stald, der har reduceret luft- og ammoniakudledningen til gavn for både miljø og naboer, siger Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer.

Ifølge Greenpeace har de lokale politikere i landets kommuner fået sværere ved at sige nej til udvidelser efter indførelsen af landbrugspakken og herunder husdyrloven fra 2017.

Greenpeace har forladt gården

Greenpeace oplyser, at de 17 aktivister, der tirsdag besatte familien Kjær Knudsens svineejendom, Vanløsegård mellem Ringsted og Holbæk, forlod ejendommen samme aften.

Aktivisterne monterede blandt andet et 42 meter langt banner på taget af den største stald med påskriften »Giv Danmark landet tilbage – stop svinefabrikkerne«.

mip

Men det er faktuelt forkert, forklarer Niels Peter Nørring.

- Der er ingen forskel i årene før og efter landbrugspakken på det her punkt. Den har skabt større klarhed om reglerne, men der er ikke ændret ved, at en landmand har ret til at etablere eller udvide sin husdyrproduktion, hvis reglerne i lovgivningen i øvrigt er overholdt. Kommunerne kan kun træffe afgørelser inden for lovens rammer – sådan har det været i flere år før landbrugspakken. Jeg synes ærligt talt, det er uden for skiven at gå ud og tale usandt om landbrugspakken hver eneste gang, man ser sit snit til det, siger han.

Kræver godkendelse

Greenpeace påstår også, at »I Danmark står intet til hinder for, at selv svinefabrikker i landsbyer kan udvide«.

Det er igen faktuelt forkert, lyder det fra L&F.

En landmand kan kun få lov at udvide eller etablere en husdyrproduktion, hvis han/hun lever op til en række regler om for eksempel udledning af ammoniak og lugt.

- Der ligger helt faste rammer i lovgivningen på det her punkt, og det kræver altid en godkendelse at udvide. Det er jo ikke sådan, at en landmand bare går ud og lægger en ny stald klods opad naboen. Der er lovgivning, der bestemmer, hvor langt stalden skal være fra omkringliggende beboelse, siger Niels Peter Nørring og fortsætter:

- Det er vigtigt at understrege, at danske landmænd ikke har gjort noget ulovligt og sådan set bare følger lovgivningen. Og når det er sagt, så er det altså vigtigt at sige, at vi heldigvis har utallige eksempler på godt naboskab blandt landmænd og borgere.

mip

Robot gør dyrkning af roer rentabel

Firmaet Farmdroid har med deres markrobot FD20 skabt mulighed for blandt andet at dyrke økologiske roer, da robotten både sår og renholder marker på op til 20 hektar.

Vi står enestående stærkt

Mens eksempelvis tyske landmænd samles i dyb frustration til demonstrationer, fordi de ikke kan finde nogen venner, står vi i Danmark enestående stærkt, lød det fra formanden for Landbrug & Fødevarer på svineproducenternes årsmøde i går.

Tyske landmænd sendte fælles opråb til nationen

Tusindvis af landmænd fik politikerne i tale under landsdækkende traktordemonstrationer i går. Effektivt Landbrug var med, da landmændene i Slesvig-Holsten afviklede deres arrangement i Rendsborg.

Debatten på svinekongressen er uskøn

Der er for meget negativitet i debatten på svinekongressen. Tag nu ja-hatten på, lød opfordringen fra svineproducenten Jonas Würtz under debatten.

Harsk kritik regnede over formand på grund af tabt millionretssag

Formand Erik Larsen for Seges Svineproduktion fik hårde ord med på vejen fra henholdsvis formanden og næstformanden fra Danske Svineproducenter. Blandt andet på grund af hele balladen om DanBred og Danish Genetics samt den tabte retssag mod Ulrik Lundgaard fra Solvang Svineavl, som blev tilkendt syv millioner kroner.

Henrik Biilmann ny direktør i VikingGenetics

Nordisk kvægavlsforening, VikingGenetics, har udnævnt den hidtidige direktør for Friland A/S, Henrik Biilman, som administrerende direktør fra 1. februar 2020.
Side 1 af 1667 (33325 artikler)Prev1234567166516661667Next