Miljøstyrelsen godkender Reglone i sidste øjeblik

Efter et intensivt, fagligt tovtrækkeri har Miljøstyrelsen givet kartoffelavlerne lov til at bruge Reglone. Hastigheden hos myndighederne har dog været under al kritik, mener man hos Landbrug & Fødevarer.

KARTOFLER Kartoffelavlerne kan nu gå høsten i møde velvidende, at Reglone kan benyttes som middel i kartoffelhøsten til nedvisning af kartoffeltoppen. Det samme gælder for spinat. Det har været afgørende for Landbrug & Fødevarer at få en godkendelse i hus, og det glæder viceformand Thor Gunnar Kofoed, at den nu er kommet, selvom det er i sidste øjeblik.

- Vi er naturligvis glade for, at der er kommet en løsning, men hele forløbet med Miljøministeriet har været yderst kritisabelt. At spørgsmålet ikke for længst er afklaret, når vi søgte om tilladelse i oktober sidste år, fortæller noget om hastigheden på myndighedernes arbejde. Det er vi ikke tilfredse med, og det må ikke ske igen, siger han.

- Rettidig godkendelse af pesticider er afgørende for landbrugets konkurrenceevne, og det aktuelle forløb understreger behovet for, at området tilføres flere ressourcer, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed.

0,75 liter pr. hektar

I forhold til nedvisning af kartofler er der opnået godkendelse af en dosis på 0,75 liter Reglone per hektar. Det er mindre end tidligere, men for Landbrug & Fødevarer har det været det muliges kunst.

- Sagens kerne har handlet om, at vi skal kunne anvise en sikker anvendelse af Reglone. På det spørgsmål har vi haft en anden vurdering end styrelsen. Derfor har det været det muliges kunst, og vi har måttet søge ud fra, hvad vi mente kunne give en godkendelse, også selvom vi mener, at der er sikker anvendelse ved en højere dosis, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed

Når det kommer til spinat, indføres der en konsulentordning, hvor en specialkonsulent vurderer ud fra det dyrkede areal, om en mark har behov for nedvisning eller ej.

Landbrug & Fødevarer mener, at dagens godkendelse især vil være en afgørende hjælp, når det kommer til dyrkningen af kartofler til lagring. Tirsdag d. 7. juli blev nedvisningsmidlet Gozai godkendt og derfor håber Seges, at en kombination af de to midler vil kunne sikre en tilstrækkelig nedvisning og dermed opretholde det lave sygdomsniveau, der er grundlaget for den stærke danske kartoffelproduktion.

hka

Læs også

Ny superdokumentation: Klimapas skal stille landmænd bedre økonomisk
4000 fugle slagtet: Kalkunbesætning i Lundby ramt af fugleinfluenza
Har fået nok: Kina vil slå hårdere ned på falske ASF-vacciner
Blå ordførere: Landbrugsforhandlinger er ikke startet endnu
Fugleinfluenza fundet ved Ringsted og på Bornholm
Smitten spreder sig: ASF bekræftet i Frankfurt