Skandalesag trak ned for svensk Danpo-ejer i første halvår

Den svenske ejer af danske Danpo beretter om et »utilfredsstillende resultat« for første halvår af 2021. Tilbagegangen skyldes især en sag, hvor datterselskabet Kronfågel har skoldet levende kyllinger.

Scandi Standard er Skandinaviens største forarbejdningsvirksomhed inden for kylling. Foto: Colourbox

1,86 milliarder danske kroner.

Så meget leverede den svenske fjerkrækoncern Scandi Standard, der ejer danske Danpo, i nettoomsætning i andet kvartal af 2021. Det er en stigning på 5 procent fra 1,78 milliarder danske kroner i samme periode året før, svarende til 7 procent vækst i lokal valuta.

Det er dog ikke godt nok til at bringe et smil på læberne på koncernens midlertidige administrerende direktør, Otto Drakenberg.

- Rentabiliteten er utilfredsstillende, især på grund af negativt resultat i vores Ready-to-cook forretning i Danmark og fortsatte effekter fra fugleinfluenza. Råvarepriserne på foder er på et historisk højt niveau i hele koncernen. Desuden påvirkede omkostninger i forbindelse med ledelsesændringer resultatet negativt. Justeret driftsindkomst (justeret EBIT) faldt til 57,4 millioner danske kroner mod 76,3 millioner kroner i samme periode året før, udtaler han.

Skandalesag

Halvårsrapporten bærer tydeligt præg af en skandalesag, hvor Kronfågel-slagteriet, som er et af koncernens datterselskaber, blev opdaget i at skolde levende kyllinger tilbage i slutningen af maj. Samtidig kom det frem, at slagteriet havde haft problemer med hygiejnen. Det førte efterfølgende til omfattende negativ omtale i medierne, og en fyring af virksomhedens daværende administrerende direktør, den danske Leif Bergvall Hansen.

Her trådte den tidligere direktør i Carlsberg Sverige, Otto Drakenberg, til som midlertidig administrerende direktør, indtil en permanent afløser findes. Og han anerkender, at sagen har spillet en rolle for resultatet.  

- En af udfordringerne i kvartalet er afvigelser fra virksomhedens standarder knyttet til dyrevelfærd og fødevaresikkerhed i det svenske produktionsanlæg. Den offentlige opmærksomhed omkring disse afvigelser bidrog til et reduceret salg i juni med 7 procent i Ready-to-cook Sverige. Hovedparten af de afvigelser, der er identificeret i de svenske operationer, er blevet rettet i løbet af sommeren, udtaler han i halvårsrapporten.

- Vores mål er, at afvigelser fra virksomhedens standarder skal være på de lavest mulige niveauer. Dette er en central del af vores løbende forbedringsarbejde. Afvigelserne fra virksomhedens standarder er en fejltagelse, som vi tager meget alvorligt. Efter at have undersøgt afvigelserne grundigt, er jeg overbevist om, at de aldrig truede forbrugernes sundhed og sikkerhed. Der er heller ikke registreret en stigning i klager i perioden, tilføjer han.

Har forhåbninger om vækstpotentiale

Men selvom koncernen har fået et rap over fingrene finansielt set, forsikrer Otto Drakenberg om, at der bliver rettet op på afvigelserne.  

- Min vurdering af Scandi Standard efter de første uger som midlertidig administrerende direktør og administrerende direktør for Scandi Standard er, at virksomheden har et stort vækstpotentiale, baseret på både eksterne og interne faktorer. Fra et eksternt perspektiv oplever vi et marked, der viser stærke udviklingsmuligheder, og vores produkter matcher stigende præference for velsmagende, sunde, bæredygtige og billige produkter, fortæller han, hvortil han tilføjer:

- Internt besidder virksomheden mange af de forudsætninger, der kræves for at udnytte disse muligheder fuldt ud, herunder økonomiske ressourcer og høj branchekompetence inden for organisationen. Det økonomiske resultat i kvartalet lever ikke op til sit potentiale og er blevet negativt påvirket af en række organisatoriske og ledelsesmæssige mangler.

- Vi er nu i gang med at løse disse, og jeg er overbevist om, at Scandi Standard vil udnytte de dynamiske muligheder på vores markeder og derfor kunne levere betydelige forbedringer i vækst og rentabilitet.

Læs også