Skræddersyet danskundervisning

13 udenlandske medarbejdere på Sølvbakkegaard på Djursland får skræddersyet danskundervisning. Et gratis tilbud fra kommunen.

29-årige Bohdan Dudnyk er glad for at få fælles danskundervisning med alle sine kollegaer på Sølvbakkegaard. Foto: Djursland Landboforening

På Sølvbakkegaard, som er en svineavls- og opformeringsvirksomhed, har 13 udenlandske medarbejdere siden september modtaget danskundervisning gennem Job & Sprog ved Djurs i Norddjurs Kommune.

De startede i september, efter de havde spurgt Anne Hovmøller, som er HR ansvarlig på Sølvbakkegaard, efter om fælles danskundervisning var en mulighed. Ret tilfældigt henvendte hun sig til Job & Sprog.

- Det viste sig jo, at der allerede var et tilbud, som passede til os, der blev betalt af kommunen – det var vi ikke klar over, lyder det fra Anne Hovmøller.

I fælles flok

Tilbuddet er ikke nyt og tilbydes også af andre kommuner.

- Der er rigtig mange virksomheder, som ikke er klar over, at vi tilbyder gratis danskundervisning. Der er ganske enkelt ikke nok, der udnytter det. Vi vil jo rigtig gerne skabe opmærksomhed om tilbuddet, som vi kan skræddersy, så det passer til den enkelte virksomhed. Vi vil gerne fortælle, at man også kan opkvalificere sine medarbejdere, selvom de har fået den obligatoriske danskundervisning, forklarer Emilie Thanning Strangholt Johansen, som er virksomhedskonsulent ved Job & Sprog, Djurs.

Undervisning to gange om ugen

De 13 medarbejdere blev delt i to hold, som hver har været afsted til danskundervisning to gange om ugen, hvor de har haft det, der svarer til seks lektioner. Det ene hold var danskundervisning for de medarbejdere, som ikke kunne dansk eller havde brug for at lære mere dansk. Det andet hold skulle være et FVU-hold (Forberedende Voksenundervisning), som var for de medarbejdere, der kunne tale, forstå og skrive dansk, men ønsker at styrke deres kundskaber.

- Jeg synes godt nok, at det lød af meget undervisning til at starte med, men medarbejderne havde det helt fint med det. Det var vigtigt for os, at forløbet også skulle give dem noget socialt sammen, og derfor lagde vi undervisningen i forlængelse af arbejdsdagen, og vi giver dem også løn for at deltage, forklarer Anne Hovmøller.

Her taler vi altså dansk

Og allerede efter en uge kunne hun mærke en tydelig forskel.

- Da jeg startede med at tale engelsk, som jeg plejer, så blev jeg mødt med et »her taler vi altså dansk«. Vi opdagede hurtigt, hvor meget dansk de egentlig kunne. Vores koncernsprog er dansk, og det værner vi om, så vi er glade for, at der bliver talt mere dansk, understreger Anne Hovmøller.

De to hold medarbejdere fra Sølvbakkegaard har fået undervisning siden september, og de fortsætter, ind til videre, frem til sommer.

- Det er bare ren luksus

29-årige Bohdan Dudnyk har arbejdet halvandet år på Sølvbakkegaard og har været 10 år i Danmark. Han var en af de medarbejdere, som før i tiden helst tog samtalen på engelsk, men det har ændret sig, efter han er startet på danskkursus.

- Det er bare ren luksus. Nu kan jeg snakke dansk og forstå andre, der taler dansk. Det er også rigtig dejligt, at vi kan være sammen om det. Vi har også nogle gode chefer, som træner os i forskellige ord – det er rigtig godt. Det er første gang, mens jeg har boet i Danmark, at jeg er rigtig glad, fortæller Bohdan Dudnyk.

Læs også