Forsigtig optimisme i juletræerne

Årets Langesømesse bød på forsigtig optimisme i forhold til den kommende økonomi i juletræsproduktion. Mindre udbud af træer og tørke i store dele af Europa giver stigende priser.

Direktøren for Danske Juletræer, Claus Jerram Christensen, er fortrøstningsfuld i forhold til den kommende tid for juletræsproducenterne. Vinder af årets pæneste juletræ blev Jørgen Bang fra Nibe.

Forleden løb den årlige Langesømesse – messen for juletræer og pyntegrønt – af stablen på Fyn, og til trods for at kunne kalde sig Europas største juletræsmesse var det med lidt færre både udstillere og gæster end før corona. Ialt 92 stande og omkring 2.200 besøgende blev resultatet, da dagen blev evalueret.

- Vi skal lige i gang igen efter corona. Og vi er 10 procent flere end sidste år. Før corona var der stort rykind fra morgenstunden. I dag er folk kommet mere spredt over hele formiddagen, fortalte Hans Berner, direktør for Langesø Slot og fremhævede, at tendensen i år er, at folk kommer mere målrettet, og at der er flere professionelle blandt de besøgende.

Og der var da også både tyske, polske, svenske, franske, norske og danske gloser blandet med hinanden, da både udstillere og gæster fik netværket på kryds og tværs.

- Tyskland er vores største marked. 90 procent af den danske juletræsproduktion sendes dertil, sagde Claus Jerram Christensen, direktør hos Danske Juletræer.

Han er fortrøstningsfuld i forhold til den kommende tid for juletræsproducenterne.

- Vi er gennem en periode på godt otte år med merudbud til, at der nu er mere balance antalsmæssigt. Og selvom producenterne er ramt af de stigende udgifter, og økonomien pt. er udfordret, er der konsensus om, at prisen på juletræer skal stige. Hvor meget, der bliver til producenterne, er usikkert, men der er forsigtig optimisme, påpegede direktøren og fortsatte:

- Der er helt klart belæg for, at der skal ske noget. Og sammenholdt med tørken, der er langt værre i resten af Europa end i Danmark, forventer jeg, at vi vil se en positiv efterspørgsel, som vi vil kunne honorere.

 

Danmarks pæneste juletræ

17 træer var med i konkurrencen, da Danmarks pæneste juletræ skulle findes. Det skete på Langesømessen på Fyn forleden. Det træ, der løb med sejren, var blevet fragtet hele vejen fra Nordjylland og havde stået på markerne ved skoventreprenør Jørgen Bang, som har specialiseret sig i normannsgran.

Jørgen Bang producerer juletræer omkring Nibe og på egnen omkring Hadsund. I alt laver han omkring 150.000 juletræer om året på cirka 450 hektar jord – træer, som alle eksporteres.

Tilbage i 2019 kom Danmarks pæneste juletræ også fra Jørgen Bang.

 

Læs også