Forsigtig optimisme i juletræerne

Årets Langesømesse bød på forsigtig optimisme i forhold til den kommende økonomi i juletræsproduktion. Mindre udbud af træer og tørke i store dele af Europa giver stigende priser.

Direktør for Danske Juletræer, Claus Jerram Christensen, er fortrøstningsfuld i forhold til den kommende tid for juletræsproducenterne. Vinder af årets pæneste juletræ blev Jørgen Bang fra Nibe.

Den årlige Langesømesse på Fyn – messen for juletræer og pyntegrønt – har netop fundet sted, og til trods for at kunne kalde sig Europas største juletræsmesse, var det med lidt færre både udstillere og gæster end før corona-pandemien brød ud. Ialt 92 stande og omkring 2.200 besøgende blev resultatet, da dagen blev evalueret.

- Vi skal lige i gang igen efter corona. Og vi er 10 procent flere end sidste år. Før corona var der stort rykind fra morgenstunden. I dag er folk kommet mere spredt over hele formiddagen, fortalte Hans Berner, direktør for Langesø Slot.

Han fremhævede, at tendensen i år er, at folk kommer mere målrettet, og at der er flere professionelle blandt de besøgende.

International interesse

Og der var da også både tyske, polske, svenske, franske, norske og danske gloser blandet med hinanden, da både udstillere og gæster fik netværket på kryds og tværs.

- Tyskland er vores største marked. 90 procent af den danske juletræsproduktion sendes dertil, sagde Claus Jerram Christensen, direktør hos Danske Juletræer.

Han er fortrøstningsfuld i forhold til den kommende tid for juletræsproducenterne.

- Vi er gennem en periode på godt otte år med merudbud til, at der nu er mere balance antalsmæssigt. Og selvom producenterne er ramt af de stigende udgifter, og økonomien pt. er udfordret, så er der konsensus om, at prisen på juletræer skal stige. Hvor meget, der bliver til producenterne, er usikkert, men der er forsigtig optimisme, påpegede direktøren og fortsatte:

- Der er helt klart belæg for, at der skal ske noget. Og sammenholdt med tørken, der er langt værre i resten af Europa end i Danmark, forventer jeg, at vi vil se en positiv efterspørgsel, som vi vil kunne honorere.

Læs også