Har du fået tilsagn til skovrejsning, kan du regne med det

Lange sagsbehandlingstider og usikre fortolkninger af loven gav panderynker hos en stor del af tilhørerne til Landbrugsstyrelsen seminar om skovrejsning, der blev holdt i Middelfart.

Stefan Rud Petersen, skovfoged Faurholt Skov & Natur. Teamleder Lars Bech Jacewicz glæder sig over, at sagsbehandlingstiderne inden for tilsagn om skovrejsning er for nedadgående.

Tøj i grønbrune nuancer var dominerende, da Landbrugsstyrelsen onsdag i forrige uge havde inviteret interesserede til seminar om privat skovrejsning.

Og spørgelysten blandt de knap 40 deltagere bevidnede da også om en flok kompetente tilhørere, der kendte godt til emnet, og som dagligt forsøgte at jonglere de mange regler inden for skovrejsning med det praktisk mulige.

For tilhørernes frustrationer lod sig ikke skjule, da de ansatte hos Landbrugsstyrelsen arbejdede sig gennem dagens program og blandt andet fremlagde det, de kaldte »en sags liv«.

Alle tilsagnssager behandlet

- Vi ved godt, at vi er bagud med sagsbehandlingen og vi forsøger med nye tiltag at ændrer det hurtigst muligt, lød det fra teamleder i Landbrugsstyrelsen, Tønder, Lars Bech Jacewicz, der understregede, at alle tilsagnssager på nær en enkelt på nuværende tidspunkt er behandlet.

- Mange står og skal i gang med at etablere projekter. Denne dag skal gerne mane eventuelle usikkerheder til jorden, lød det.

Skal fungere i praksis

Han fremhævede, at tilsagnet man har fået, har værdi, når man efterlever de forpligtigelser, der er forbundet med tilsagnet. Han påpegede, at det vil være meget sjældent, at man ikke får noget ud af sit tilsagn, og manede dermed rygter, der, ifølge teamlederen, har floreret, i jorden.

- Der vil være tilfælde, hvor man ikke har tilplantet det fulde areal, eller ikke har opsat tilstrækkeligt hegn, og der vil vi selvfølgelig være nødsaget til at forholde os til det, der egentlig er etableret, så der vil ske reduktion i sagerne. Det er kun hver syvende sag, at vi er ude at lave egentlige sanktioner. Så I skal ikke lade en usikkerhed fylde. Vi er meget optaget af, at det her skal fungere i praksis, understregede han.

Sagsbunker reduceret

Sagsbehandlingstider fylder meget hos tilhørerne. Lars Bech Jacewicz slog derfor hurtigt fast, at han var enig i, at der for et år siden, var det han kaldte en ret stor hale af sager i styrelsen.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi havde en ret stor hale, og at den var ret tung at slæbe rundt på. Det var en hale af gamle sager, og den var faktisk så tung at slæbe rundt på, at det var svært at bevæge sig fremad.

- Den hale har vi brugt det seneste års tid på at få slanket, så vi kan komme hurtigere afsted. Den er ikke væk, men den er blevet væsentlig mindre, og det gør også, at vi har sat fuld fokus på sagsbehandlingstiden.

Lars Bech Jacewicz fastslog, at udgangspunktet for udbetalingsanmodninger er, at 60 procent skal være behandlet inden for 90 dage.

Ændringsanmodninger kunne han ikke give et konkret svar på en sagsbehandlingstid, men han understregede, at der er stort fokus på at nedbringe sagsbehandlingstiden.

Mangler den lovede udbetaling

Stefan Rud Petersen, skovfoged hos Faurholt Skov & Natur i Ringe var blandt tilhørerne og ikke imponeret af hverken sagsbehandlingen eller svarene til mødet.

- Der sidder nogen i de her jobs, der mangler rutinen. Derfor er der adskillige skovrejsere, der endnu ikke har fået udbetalt deres penge. Det er ikke holdbart i længden.

Nye regler hvert år

Stefan Rud Petersen fastslog samtidig, at den besværlige sagsbehandling ligeledes er et udtryk for, at der hele tiden bliver skiftet vejledning.

- Der bliver hele tiden skiftet en lille smule ud på forståelsen af lovteksten, som ændres hvert år, hvilket gør, at vi sidder her hvert eneste år, for at høre, hvad der er nyt og prøve at forstå, hvordan det nye fortolkes.

- Vi er jo praktikere alle sammen. Det føles som om, vi er fra henholdsvis Venus og Mars. Det er svært at forstå, hvad der foregår, lød det fra Stefan Rud Petersen med et smil, inden han sluttede med en sidste bøn.

Før hed det en afsyning

- Før i tiden hed det en afsyning, når skoven var plantet. Da var det en inspektør, der kom ud. I dag sender Landbrugsstyrelsen en kontrollant, der kontrollerer. Ligesom visse formuleringer i høringsbrevene får lyd af en trussel. Når det står på den måde, så kan især lodsejerne blive bange for, at der er gjort noget forkert.

- Og det er synd. For vi er faktisk stolte af de projekter, vi har lavet. Lodsejerne er stolte. Det er for 98 procent af dem den første og eneste skov, de får lov at plante. Det er faktisk en ret stor ting, slutter den erfarne skovfoged.

Læs også