Skovmaskine på otte hjul
Hos Svanninge Skovservice var indehaver Peder Frederiksen ikke i tvivl, da en maskine med over 14.000 timer bag sig skulle skiftes ud.

Peder Frederiksen, indehaver af Svanninge Skovservice, foran sin nye skovmaskine fra Komatsu.
- Jeg har været sindssygt godt tilfreds med de tre andre Komatsu-skovmaskiner, vi har haft. Så der har ikke været tvivl om, at det igen skulle være en Komatsu, selvom vi godt kunne have fundet en billigere skovmaskine i markedet.
Sådan lyder det fra Peder Frederiksen, indehaver af Svanninge Skovservice, da han forleden tog sin spritnye Komatsu 901 XC-skovmaskine i brug i forbindelse med en skovningsopgave i en plantage hos Kærsgaard Gods på Vestfyn.
- Som den fjerde maskine i rækken fra Komatsu havde jeg et klare krav. Foruden at maskinen skulle kunne klare at arbejde i et kuperet og blødt terræn, så skulle den have otte hjul. Det sidste skyldes, at vi kører med bånd på hjulene, fortæller Peder Frederiksen, og uddyber:
- Når vi har bånd omkring hjulene, lidt ligesom larvebånd, så kan vi arbejde året rundt. Selv her i dette års våde vinter har vi kunne køre med vores skovmaskiner, når der har været bånd på hjulene. Og derfor var det et krav, at vores nye maskine også skulle have otte hjul, således der kan monteres fire bånd, forklarer skoventreprenøren.
Kuperede og bløde skove
Faktisk er der mange skove i Danmark, der ligger i et stærkt kuperet terræn. Og ofte er der også meget blødt.
- Det overrasker måske nogen. Men forholdene i de danske skove er faktisk ret vanskelige, forklarer Anders Kofod Mogensen, fra Helms TMT-Centret, der har leveret den nye Komatsu-skovmaskine til Svanninge Skovservice.
Og det var ved at være på tide med en ny maskine, erkender Peder Frederiksen.
- Den gamle har kørt mere end 14.000 timer. Så det er dejligt at kunne tage en ny i brug, pointerer han.
- Det, vi hører fra de fleste Komatsu-kunder, er, at man er meget begejstret for deres stabilitet og for udsynet fra kabinen. Samtidig er den specielle Komatsu-konstruktion med til at sikre en konstant vægtfordeling på 50/50, som gør maskinerne enormt stabile i selv meget vanskeligt terræn, pointerer Anders Kofod Mogensen.