Antallet af overløb skal nedbringes, så badegæster kan hoppe i bølgen uden at skulle tænke over, om vandet er forurenet med spildevand eller gå en tur i skoven uden frygten for, at der er spildevand i skovbunden, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljø- og Ligestillingsministeriet, som påpeger, at de har skærpet tilsynsindsatsen.

Det har siden 2023 ført til 17 politianmeldelser af spildevandsselskaber for mindst 33 forskellige forhold.

- Der skal være en konsekvens, når reglerne bliver overtrådt. Derfor besluttede vi i ministeriet at ændre praksis og lægge en ny strategi for tilsynet. Miljøstyrelsen politianmelder nu, hvor der ofte før kun blev givet indskærpelser. Det er en opstramning, som med 17 anmeldelser har vist sig at være nødvendig, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Tydeligere ansvar

Den nye strategi fra ministeriet betyder, at Miljøstyrelsen har strammet sin tilsynspraksis og nu i højere grad følger op med politianmeldelser, når spildevandsselskaber overtræder deres tilladelser - f.eks ved at udlede mere forurenet spildevand, end de må, eller hvis de ikke har deres tilladelse i orden.

Politianmeldelserne tæller blandt andet forhold, hvor spildevand er udledt i et skovområde, i en å eller i kystnære havområder uden de fornødne tilladelser.

Samtidig er der fokus på at sikre, at data for overløb er bedst mulige. Derfor er der fjernet et indberetningsled, og spildevandsselskaberne skal fremover indberette mængden af overløb direkte til miljødatabasen Puls.

- Vi skal have de bedst mulige data for overløb, så vi kan sikre, at vi får stillet krav om indsatser de steder, hvor overløb af spildevand har en negativ påvirkning af miljøet og badevandet. Derfor arbejder jeg og ministeriet målrettet for at komme med flere initiativer, der kan begrænse mængden af overløb, og presse på for at kommunerne gør det samme, siger Magnus Heunicke.