Formand advarer: - Der mangler alternativer til behandling af fravænningsdiarre

Stop for brug af medicinsk zink i 2022 har øget forbruget af antibiotika til smågrise. Selvom stigningen var forventet, bekymrer det formanden for svinedyrlægerne, som advarer om manglende alternativer til behandling af fravænningsdiarre.

Forbruget af antibiotika i svineproduktionen er steget for andet år i træk. Det fremgår af Danmap-2023, den seneste afrapportering af antibiotikaforbruget, som er udgivet af DTU Fødevareinstituttet.

Stigningen er særligt markant inden for brugen af neomycin og apramycin til behandling af smågrise, som er steget med 14,86 procent i forhold til forbruget i 2022.

Det får Den Danske Dyrlægeforening til at påpege, at stigningen skyldes udfasningen af medicinsk zink til smågrise, idet det er specielt hos smågrise, der konstateres et stigende forbrug, og John Haugegaard, formand for Faggruppe Gris, der er samlingspunktet for dyrlægeforeningens svinedyrlæger, kalder udviklingen for »bekymrende«.

Profeti om zink-stop

I en pressemeddelelse minder foreningen dog samtidigt om, at man tidligere har advaret om, at EU-forbuddet mod medicinsk zink ville føre til øget antibiotikaforbrug, hvis ikke der blev fundet alternative metoder til behandling af fravænningsdiarre blandt smågrise.

Det ærgrer dog John Haugegaard, at de forudsigelser har vist sig at holde stik.

- Vi var på den rette vej, men zinkforbuddet har, trods dets gavnlige effekt for miljøet, øget behandlingskravene mere, end vi forventede – og med en stigning for andet år i træk, ser det desværre ikke ud til at stoppe, vurderer John Haugegaard.

Risiko for resistens

På nuværende tidspunkt anvendes neomycin til at slå colibakterierne ned i smågrisene. Men fordi WHO kategoriserer neomycin som et kritisk vigtigt antibiotikum til behandling af mennesker, kan faren for resistens blandt sygdomsfremkaldende bakterier ifølge dyrlægeforeningen ikke ignoreres.

John Haugegaard påpeger dog, at det er et dilemma i forhold til at vælge et præparat med effekt:

- Vi er specielt bekymrede for resistens hos E. colibakterierne. Men når en besætning får problemer, har vi desværre ikke ret mange andre muligheder for at hjælpe grisene, end at tage neomycin og lignende produkter i brug, påpeger han.

Kort om fravænningsdiarre

Fravænningsdiarré er en tilstand, der opstår hos smågrise kort efter, at de er blevet fravænnet modermælken og overført til fast føde, og skyldes en opblomstring af colibakterier i deres fordøjelsessystemer.

Diarréen opstår ofte som følge af den stress, grise oplever i forbindelse med fravænningen, kombineret med ændringer i kosten og deres miljø.

Kilde: Den Danske Dyrlægeforening

Læs også