Stabil og korrekt formalingsgrad er afgørende for sundhed i soholdet
Varierende formalingsgrad i ekspandat var baggrunden for et projekt, hvor samtlige foderleverancer til soholdet på I/S Olesgaard ved Videbæk blev kontrolvejet og sigtet i halvandet år, mens der i perioden blev obduceret 19 søer.
![- Vi har aldrig prøvet at have de store problemer med mavesår, påpeger svineproducent Thomas Pedersen, I/S Olesgaard, der alligevel indvilgede i at foretage vejekontrol af alt leveret foder for at kontrollere formalingen. Her ses han (t.h.) i stalden i en snak om formalingsgrad med fra venstre: dyrlæge Poul-Erik Højbjerg, Anders Kaae, produktrådgiver i Vestjyllands Andel og besætningsdyrlæge Anne Ovesen fra AO Svinepraksis. Fotos: Camilla Bønløkke](https://cdn.lfmedia.dk/cmscontent/media/pagecontent/xsthumb/52919.webp)
- Vi har aldrig prøvet at have de store problemer med mavesår, påpeger svineproducent Thomas Pedersen, I/S Olesgaard, der alligevel indvilgede i at foretage vejekontrol af alt leveret foder for at kontrollere formalingen. Her ses han (t.h.) i stalden i en snak om formalingsgrad med fra venstre: dyrlæge Poul-Erik Højbjerg, Anders Kaae, produktrådgiver i Vestjyllands Andel og besætningsdyrlæge Anne Ovesen fra AO Svinepraksis. Fotos: Camilla Bønløkke
Dyrlæge Poul-Erik Højbjerg har arbejdet intenst med vådsigtning igennem de seneste otte år. Baggrunden skal findes i en periode, hvor han under VSP-regi var med i en række mavesårsprojekter, hvor han fulgte søer helt til slagteriet, udtog maver og konstaterede en række frygtelige mavesår. Det var ifølge dyrlægen her, at han for alvor fik øje for formalingsgradens afgørende betydning for mavesundheden ude i bes&ael
Vil du læse mere?
Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.
Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.
Men du kan prøve et digitalt abonnement i 10 uger for 10 kroner om ugen.
![](/assets/effektivtlandbrug/gfx/effektivt-mobil.webp)
Læs hele artiklen
Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.
Allerede abonnent? Log ind her