Stabil og korrekt formalingsgrad er afgørende for sundhed i soholdet

Varierende formalingsgrad i ekspandat var baggrunden for et projekt, hvor samtlige foderleverancer til soholdet på I/S Olesgaard ved Videbæk blev kontrolvejet og sigtet i halvandet år, mens der i perioden blev obduceret 19 søer.

Foderforbruget hos I/S Olesgaard lå i kontrolperioden på 1.438 Fes pr. årsso, og det kan dermed konkluderes, at selv om man bruger groft formalet foder, kan man have et foderforbrug på niveau med de 25 procent bedste. I perioden 16. marts 2019 til 18. november 2020 har dyrlæge Poul-Erik Højbjerg (t.v.) fulgt leveringerne af ekspandat fra Vestjyllands Andel til soholdet på I/S Olesgaard. Her ses han i snak om resultaterne med fra venstre: besætningsdyrlæge Anne Ovesen, svineproducent Torben Pedersen og produktrådgiver hos Vestjyllands Andel, Anders Kaae. Når Thomas Pedersen kontrollerer vægten i hver foderlevering, skal de to liter i litermålet ligge inden for 100 gram. Ved en dosering på literbasis får søerne hurtigt for meget foder ved for fin formaling.

For to år siden udtalte dyrlæge Poul-Erik Højbjerg til Effektivt Landbrug, at han ikke ville gå på pension, før foderstoffirmaerne begynder at deklarere partikelstørrelse i deres foder. Siden er der faktisk sket en udvikling i den rigtige retning. Ifølge Anders Kaae er det vigtigt, at vægtfylden ikke svinger fra levering til levering, og at landmanden altid kender vægtfylden. Får søerne først for meget i farestalden, går de i stå. Det kan både koste mælkeydelse og fravænningsvægt, hvis søerne er svære at få i gang med at æde igen. - Sunde søer er mere i fokus i dansk svineproduktion i dag. Jo bedre søer – jo bedre resultater, påpeger svineproducent Thomas Pedersen, I/S Olesgaard.

Dyrlæge Poul-Erik Højbjerg har arbejdet intenst med vådsigtning igennem de seneste otte år. Baggrunden skal findes i en periode, hvor han under VSP-regi var med i en række mavesårsprojekter, hvor han fulgte søer helt til slagteriet, udtog maver og konstaterede en række frygtelige mavesår. Det var ifølge dyrlægen her, at han for alvor fik øje for formalingsgradens afgørende betydning for mavesundheden ude i bes&ael

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også

Få det nye foderkorn analyseret hurtigst muligt
Zinkfri fravænning skal forberedes nu
Særlig indsats i dansk svineproduktion skal hædres
Ingen kendskab til vildsvin i Danmark lige nu
Danish Crowns notering for slagtesvin falder igen
Fra svineproduktion til planteavl: Generationsskifte indebærer ny digital handelsstrategi