Er der ædepladser nok til de nyfravænnede?

Ifølge dyrlægerne hos Ø-Vet er tilstrækkelige ædepladser til smågrisene et emne, som for det første har relevans for fravænning uden zink, men som bestemt også har relevans for den generelle sundhed og produktionsresultaterne.

I et nyhedsbrev beskriver dyrlægerne Ø-Vet, hvordan flokmentaliteten fortsat er ganske stærk ved de nyfravænnede.

- Grisene er vant til at die samtidig, og de vil gerne fortsat spise i samlet flok. Hvis en gris har opfattet, at det er nu, de alle skal op og spise, men den ikke kan få en ædeplads, vil den i mange tilfælde opgive og lægge sig tilbage under overdækningen, lyder det blandt andet fra dyrlægerne, der påpeger, at den situation giver en lang række af problemer, herunder nedsat tilvækst og uensartede grise, sultrelateret diarré og mavesår.

Ved de lidt ældre grise kan problemerne yderligere vise sig som uro og aggressiv adfærd.

- I relation til tilvæksten har et Seges-forsøg vist en øget dagligtilvækst på 30 gram ved at gå fra en til to foderautomater pr. dobbeltsti, lyder det endvidere i meddelelsen.

Ifølge Ø-Vet er den nemmeste måde at se, om der mangler ædepladser i klimastalden, at observere grisene omkring foderautomaterne.

- Er der grise, der opgiver og lægger sig til at sove igen? Eller er der kø og aggressiv adfærd? I så fald er det anbefalelsesværdigt at øge antallet af foderpladser. I første omgang kan det gøres hurtigt og nemt med langtrug. Såfremt det giver mere ro, mere ensartede grise og en bedre tilvækst, kan man derefter tænke i mere langsigtede løsninger, lyder anbefalingen fra dyrlægerne.

Grisene er vant til at die samtidig, og de vil gerne fortsat spise i samlet flok. Hvis en gris har opfattet, at det er nu, de alle skal op og spise, men den ikke kan få en ædeplads, vil den i mange tilfælde opgive og lægge sig tilbage under overdækningen.

Ø-Vet

 

Læs også