Korrekt arbejdshøjde letter arbejdet i stalden

- Skal vi holde til at arbejde i stalden et helt liv, bliver vi nødt til at passe på os selv. Jeppe Bang Jensen fra Biskopstorp Hovedgaard i Ullerslev har testet »behandlings-stativ« i svinestalden gennem et par måneder og glæder sig over, at det fungerer efter hensigten.

Henri Pit fra HP Maskinservice i Frørup har lavet førte prototype på et behandlingsstativ, hvor gulvet er løftet en halv meter, hvilket får grisene op i cirka 85 centimeters arbejdshøjde.

- En af mine ansatte har gigt i ryggen, og jeg selv nærmere mig hastigt de 40 år. Skal vi blive ved med det, vi laver hver dag i svinestalden, så skal vi tænke os om, lyder det fra landmand Jeppe Bang Jensen, Biskopstorp Hovedgaard i Ullerslev, da LandbrugFyn spørger ind til den seneste erhvervelse i stalden – et »behandlings-stativ«, der får grisene op i optimal arbejdshøjde ved blandt andet vaccination.

- Men den er også anvendelig ved dyrlægebesøg, halekupering og lignende, supplerer han. Vaccinationerne var bare der, hvor jeg kunne se, at den i første omgang ville komme i brug.

Ide givet videre

Jeppe Bang Jensen så en lignende installation hos en kollega på Falster og fik dermed ideen til en videre udvikling. Ideen blev videregivet til smed Henri Pit fra HP Maskinservice i Frørup, der nu har lavet den første prototype, som Jeppe Bang Jensen indtil videre har kørt tre hold grise igennem.

- Gulvet er løftet en halv meter, hvilket får grisene op i cirka 85 centimeters højde, svarende til navlehøjde på den, der arbejder med dem. Det er langt mere optimalt, end at stå og bukke sig dag efter dag, siger Henri Pit.

Prototype udviklet

Henri Pit har svejset en ramme sammen med sider, så grisene ikke kan springe over, når først de er inde, samt sat hjul under, så stativet kan rulles hen ad gangene og benyttes der, hvor det ønskes. Rammen er lavet i stål og grisene står på plastik spalter.

- Har man som landmand andre ønsker til størrelse og mål, kan man bare henvende sig. Så finder vi også ud af det, siger Henri Pit.

Jeppe Bang Jensen benytter indtil videre udelukkende stativet ved vaccinationer af 8-10 kgs. grise, men kan sagtens se det udvidet.

Behandlingsstativ

4,8 meter lang

0,6 meter bred

Rampe på 1,2 meter

Gulvet er i 0,5 meters højde

Læs også