Danmark indtager topplacering i fremstillingspris pr. slagtekrop

Produktivitet og billigt foder gør Danmark til et af de lande med de mindste produktionsomkostninger i Europa – trods højere priser og lønninger. Det oplyser Seges Innovation.

Danske griseproducenter er førende. Igen i år. For sammenligner vi os med vores europæiske kolleger i branchen, har vi nogle af de laveste produktionsomkostninger, selvom lønningerne er høje. Det viser de såkaldte InterPIG-tal, der sammenligner landenes nationale gennemsnit for effektivitet og pris fra det foregående år.

Ifølge en meddelelse på landbrugsinfo.dk havde Danmark en fremstillingspris pr. kg slagtekrop på 13,37 kroner. Ungarn lå på 12,75 kroner pr. kg. De lande, der overgik Danmark uden for EU, var USA, der lå på en fremstillingspris på 12,73 kroner pr. kg samt Brasilien fra staten Santa Catarina, hvor fremstillingsprisen var 11,81 kroner pr. kg. EU har en toldmur på 6,47 kroner pr. kg for udbenet grisekød og 3,99 kroner pr. kg for hele/halve slagtekroppe, så det er reelt kun uden for EU, at amerikansk og brasiliansk grisekød er konkurrenter.

- Når vi kigger på Danmark sammenlignet med andre lande i Europa, lå vi godt målt i gennemsnitlig national fremstillingspris for slagtekrop. Det er kun Ungarn, der har en lavere fremstillingspris i Europa, og det er der en særlig grund til, lyder det fra Michael Groes Christiansen, specialkonsulent hos Seges Innovation.

To faktorer for Ungarns placering

Den særlige grund til, at Ungarn klarede sig bedre end Danmark i 2022 skyldes to faktorer: nemlig meget lave kapitalomkostninger i deres gamle produktionsanlæg samt relativt billigt foder. Det relativt billige foder var forårsaget af import af ukrainsk foder. Ukrainsk foder kommer normalt ikke ind i EU, men det fik de lov til i 2022 på grund af krigen med Rusland, som blokerede deres normale eksportveje.

- Billigt foder er en meget vigtig faktor for konkurrenceevnen, og derfor var dansk griseproduktion i 2022 overgået af Ungarn, forklarer Michael Groes Christiansen.

Dansk slagtegrisefoder var dog det næst billigste i InterPIG fra Europa i 2022, og var kun overgået af Ungarn. Dansk slagtegrisefoder var for eksempel 34,8 kroner billigere pr. hektokilo end tysk slagtegrisefoder i 2022.

Prisen på smågrisen

De danske afregningspriser pr. kg slagtekrop var relativt dårlige i 2022 sammenlignet med andre EU-lande, men markedspriser for smågrise var overalt i EU ret dårlige. Markedspriserne på danske smågrise var dog så lave, at den danske sobestand faldt med cirka 10 procent fra slutningen 2022 i forhold til samme tidspunkt året før. For resten af de europæiske lande faldt sobestanden med 4,3 procent – i Tyskland og Polen med henholdsvis 10,6 og 11 procent, hvor Storbritannien faldt med cirka 14 procent færre søer fra juni 2021 til juni 2022.

- Anderledes har det dog set ud det forgangne år. De massive fald i EU's sobestand har i 2023 medført højkonjunktur for smågriseproducenter på grund af rimelige økonomiske konjunkturer igen, og derfor stor efterspørgsel efter de smågrise, som er tilbage, påpeger Michael Groes Christiansen og tilføjer, at når der kigges på produktionen i soholdet, ligger Danmark produktivitetsmæssigt ganske pænt.

- Vi har en topplacering i farestalden samt for vækstgrisene, slutter han.

Læs også