bannerPos

Seges Svineproduktion: Dansk vejledning for antibiotika bør revurderes

Ifølge Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion, er der behov for en revurdering af den danske antibiotikavejledning, så den er afstemt med de europæiske retningslinjer. Arkivfotos: Camilla Bønløkke
13-02-2020 10:45

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har offentliggjort en ny kategorisering for antibiotika baseret på en faglig vurdering. Den nye kategorisering sætter Tetracyklin i gruppen af førstevalg – men det er lige nu »no go« i Danmark.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er netop kommet med en opdatering af anbefalingerne for brug af antibiotika i europæisk husdyrproduktion. Kategoriseringen af de forskellige antibiotika-typer er placeret i fire forskellige kategorier ved både at tage højde for risikoen for folkesundheden ved anvendelse i husdyr (antibiotikaresistens) og behovet for at bruge dem som veterinært lægemiddel.

Anbefalingerne stemmer på mange områder overens med Fødevarestyrelsens anbefalinger, men der er to undtagelser. Nemlig Tetracyklin og Aminoglycosider.

Og det får sektordirektør i Seges Svineproduktion, Christian Fink Hansen, til at bede om en ny dansk vurdering:

- Danske svineproducenters brug af antibiotika er faldet støt de seneste år. Og naturligvis følger svineproducenterne Fødevarestyrelsens anbefalinger omkring brug af antibiotika og valg af typer. Men vi har brug for, at vurderingen i Danmark tager udgangspunkt i EU's anbefalinger. Det gælder særligt Tetracyklin, som i dag kun må anvendes, hvis førstevalgs-antibiotika ikke kan bruges. Samtidig vægter Tetracyklin med 1.5 i Gult Kort-ordningen. Det står i modsætning til Tetracyklin, der anbefales som et af førstevalgene i EMA’s vurdering, siger han.

Behov for revurdering

Derfor er der, ifølge Christian Fink Hansen, behov for en revurdering af den danske antibiotikavejledning, så den er afstemt med de europæiske retningslinjer.

- Fødevarestyrelsen har tidligere nævnt, at deres vejledning er dynamisk, og »kan ændres hvis der fremkommer ny information vedrørende eksisterende eller nye antibiotika«.

- EMA’s vejledning er baseret på forskning, og jeg håber på, at deres nye anbefalinger vil åbne for muligheden for en revurdering af de danske anbefalinger, slutter Christian Fink Hansen i en meddelelse på svineproduktion.dk.

Find også pressemeddelelsen fra EMA om den nye kategorisering via svineproduktion.dk.

cab

John Deere finsnitter på demotur

Nu bliver der mulighed for at komme ud at køre med John Deeres nye finsnitter, model 9700, der blev lanceret sidste år til Agritechnica. Demoturen starter i Sønderjylland og fortsætter op igennem Jylland i hele græssæsonen.

Stabilitet er kodeordet

En mere stabil stak bør være hovedformålet ved at anvende ensileringsmiddel, mens midler med kvalitetsforbedrende effekter kræver ekstra påpasselighed, mener kvægrådgiver.

Ensilage uden spild

Med rettidig omhu, omhyggelighed og ensileringsmiddel sikrer Per Sørensen, Glejbjerg, sig grovfoder af høj kvalitet og næsten uden spild.

Sælg noget korn

AgroMarkets mener, at man bør have solgt 75 procent af 2020-kornhøsten nu. Maltbyggen skal man dog holde på, mener analysehuset.

Mykotoksiner i ensilagen kan forårsage dødsfald

Konsulent fra analysefirmaet Alltech anbefaler analyse af græsensilagen for at undgår mykotoksiner i køernes foder.

Glæder sig over stærk dokumentation for potentialet i biogas

Formanden for Biogasbranchen hilser rapporter om potentialet for biogas i Danmark yderst velkomment.

Hveden er godt i gang

KWS og BASF har etableret en demonstrationsmark, hvor strategier for vækstregulering og svampesprøjtning vurderes på tværs af seks forskellige sorter.

Regnvåd februar sænker foderudbyttet

Grundet den store vandmængde i februar er der meget vinterhvede, der er ødelagt. Den kommende omsåning med vårbyg betyder større omkostninger og lavere foderudbytte.

De første køer kommer nu på græs

Selvom kalenderen først lige er rykket frem til april, er de første besætninger så småt ved at gøre klar til at lukke køerne på græs. Vinteren har været mild, hvilket mange stedet har givet et stort græslag. Udfordringen bliver nu at få græsset i bund, så snart markerne kan bære.
Side 1 af 1812 (36233 artikler)Prev1234567181018111812Next