bannerPos

Seges Svineproduktion: Dansk vejledning for antibiotika bør revurderes

Ifølge Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion, er der behov for en revurdering af den danske antibiotikavejledning, så den er afstemt med de europæiske retningslinjer. Arkivfotos: Camilla Bønløkke
13-02-2020 10:45
Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har offentliggjort en ny kategorisering for antibiotika baseret på en faglig vurdering. Den nye kategorisering sætter Tetracyklin i gruppen af førstevalg – men det er lige nu »no go« i Danmark.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er netop kommet med en opdatering af anbefalingerne for brug af antibiotika i europæisk husdyrproduktion. Kategoriseringen af de forskellige antibiotika-typer er placeret i fire forskellige kategorier ved både at tage højde for risikoen for folkesundheden ved anvendelse i husdyr (antibiotikaresistens) og behovet for at bruge dem som veterinært lægemiddel.

Anbefalingerne stemmer på mange områder overens med Fødevarestyrelsens anbefalinger, men der er to undtagelser. Nemlig Tetracyklin og Aminoglycosider.

Og det får sektordirektør i Seges Svineproduktion, Christian Fink Hansen, til at bede om en ny dansk vurdering:

- Danske svineproducenters brug af antibiotika er faldet støt de seneste år. Og naturligvis følger svineproducenterne Fødevarestyrelsens anbefalinger omkring brug af antibiotika og valg af typer. Men vi har brug for, at vurderingen i Danmark tager udgangspunkt i EU's anbefalinger. Det gælder særligt Tetracyklin, som i dag kun må anvendes, hvis førstevalgs-antibiotika ikke kan bruges. Samtidig vægter Tetracyklin med 1.5 i Gult Kort-ordningen. Det står i modsætning til Tetracyklin, der anbefales som et af førstevalgene i EMA’s vurdering, siger han.

Behov for revurdering

Derfor er der, ifølge Christian Fink Hansen, behov for en revurdering af den danske antibiotikavejledning, så den er afstemt med de europæiske retningslinjer.

- Fødevarestyrelsen har tidligere nævnt, at deres vejledning er dynamisk, og »kan ændres hvis der fremkommer ny information vedrørende eksisterende eller nye antibiotika«.

- EMA’s vejledning er baseret på forskning, og jeg håber på, at deres nye anbefalinger vil åbne for muligheden for en revurdering af de danske anbefalinger, slutter Christian Fink Hansen i en meddelelse på svineproduktion.dk.

Find også pressemeddelelsen fra EMA om den nye kategorisering via svineproduktion.dk.

cab

Mild vinter har gavnet europæisk hvede

Vi står overfor en lavere hvedeproduktion i Europa efter voldsomt nedbør hen over efterår gjorde det vanskeligt for europæiske landmænd at så hvede. Til gengæld har vi frem til nu haft en mild vinter, hvilket trods alt har gavnet den hvede der er blevet sået.

Det er ikke landmandens opgave at bevise sin egen uskyld

»Blokerende fejl« i landbrugets EU-ansøgning er med til at vende bevisbyrden om, og det er klart ulovligt – skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.

Amerikanske kødpriser rykker op

Nu ser det ud til at de amerikanske kødpriser langt om længe kan følge trop med de prisstigninger vi har oplevet her i Europa siden starten af 2018. Kina har således nu officielt tilladt import af blandt andet fjerkræ fra USA.

Interview skal være med til at sikre et vellykket generationsskifte

Når generationsskiftet sker inden for familien, stilles der ekstra store krav til processen. Østdansk Landboforening & Sagro har udviklet en ny model til at interviewe deltagerne i generationsskiftet for at sikre et succesfuldt skifte, fremgår det af ostdansk.dk.

Omdan din virksomhed til et selskab og udskyd skatten

Særligt for svineproducenter kan der være en skattemæssig gevinst i at omdanne sin virksomhed til et ApS eller A/S, vurderer rådgivningsselskab. Netop nu kan omdannelsen klares skattefrit. 

Smågrisepriserne buldrer videre opad

Den tyske Nord-West-notering steg mandag med 1,5 euro. Yderlige stigninger i vente i næste uge.

Digitale løsninger gør din hverdag lettere og giver bonus på bundlinjen

Vejen til bedre overblik, mere tid og en bonus på bundlinjen ligger lige foran dig.
Side 1 af 1772 (35439 artikler)Prev1234567177017711772Next