bannerPos

Svineafgiftsfonden giver tilskud til Danish Transportstandard

- Danish Transportstandard er et af de vigtigste midler vi har til at opretholde den høje sundhed, vi har i dansk svineproduktion, siger Erik Larsen, formand for L&F Svineproduktion.

Redaktionen

28-06-2019 13:10
Et tilskud fra Svineafgiftsfonden betyder, at der sker ændringer i opkrævning for vask i andet halvår af 2019.

Producenter af grise til salg i Danmark vil ikke længere blive opkrævet direkte fra Seges via faktura, og opkrævningen fra eksportører af grise via faktura falder 44 øre pr. gris.

Ændringerne gælder fra andet halvår af 2019, og de sker, fordi en bevilling fra Svineafgiftsfonden har sikret, at direkte brugerbetaling via faktura for Danish Transportstandard bliver sat ned eller helt fjernet.

Alle danske svineproducenter vil fortsat bidrage økonomisk til smittebeskyttelsen via Danish Transportstandard, men størstedelen opkræves af Svineafgiftsfonden, oplyser Seges.

- Svineafgiftsfonden (SAF) har netop besluttet at dække en del af driften af Danish Transportstandard, hvilket gør, at opkrævningen for vask bliver ændret. Bevillingen betyder, at opkrævningen fra eksportører af grise via faktura falder fra 0,70 kr. til 0,26 kr. pr. gris for andet halvår af 2019, mens resten bliver finansieret af midler fra Svineafgiftsfonden, skriver Seges.

Samme fordelingsnøgle

I april blev det varslet, at der pr. 1. juli træder en ny betalingsmodel i kraft, der skal sikre finansieringen af Danish Transportstandard. Betalingsmodellen blev dannet på baggrund af en bred aftale mellem Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Danske Svineproducenter og Danske Svineslagterier.

- Jeg er godt tilfreds med, at vi nu har ro på den fremadrettede betaling for grænsevask, og alle bærer en del af byrden

Erik Larsen, formand for L&F, Svineproduktion

I aftalen blev der aftalt en fordelingsnøgle, som hed 60/40, for henholdsvis eksportgrise og DK-grise. Med tilskuddet fra Svineafgiftsfonden er fordelingsnøglen den samme, men producenter af grise til salg i Danmark vil ikke blive opkrævet direkte fra Seges via faktura, da betalingen bliver dækket af SAF-midler

- Danish Transportstandard er et af de vigtigste midler vi har til at opretholde den høje sundhed, vi har i dansk svineproduktion. Ved at vaske og desinficere grisetransporter, når de kommer til Danmark, får vi minimeret risikoen for udefrakommende smitte. Jeg er godt tilfreds med, at vi nu har ro på den fremadrettede betaling for grænsevask, og alle bærer en del af byrden, siger Erik Larsen, formand for Landbrug og Fødevarer Svineproduktion.

Alle bidrager kollektivt til at holde risikoen for smitte ude.

Det betyder den nye aftale og tilskuddet fra Svineafgiftsfonden

Fra den 1. juli justerer Seges opkrævningen for eksporterede grise, så den nedsættes fra de nuværende 0,70 kr. til 0,26 kr. pr. gris i andet halvår af 2019.

Soholdere og slagtesvineproducenter vil ikke blive opkrævet de tidligere varslede 8,58 kr. pr. årsso og 0,26 kr. pr. slagtesvin gennem Seges.

Denne opkrævning dækkes ind af SAF-midler, så fordelingsnøglen stadig er de aftalte 60/40.

laj

Store forventninger til kommende supermiddel

Forventningerne til et nyt svampemiddel, Inatreq, der forventes godkendt i Danmark til 2021-sprøjtesæsonen, er så store, at kemifirmaet Corteva i torsdags startede en ny fabriksdel i Frankrig alene til denne produktion.

Nye tendenser og udfordringer i dansk svineproduktion

Seges Svineproduktion har tirsdag og onsdag i denne uge afholdt det årlige Fagligt Nyt i Horsens, hovedsageligt med rådgivere og dyrlæger som deltagere. I år bød programmet blandt andet på emner som bæredygtighed, søer & pattegrise, grisevelfærd, mindre zink og antibiotika, samt økonomi og optimering af svineproduktion.

Ulovlig indtrængen: Veganerdebatten raser derudaf på Facebook

Historien om at L&F planlægger at lægge sag an mod Veganerpartiet for ulovlig indtrængen hos en svineproducent på Falster har fået særdeles meget liv de sidste par dage. En lang række landmænd mener, at der ville være tale om en bananrepublik, hvis det blev frit bare at gå ind på andre folks ejendomme. Derimod mener flere veganere, at den ulovlige indtrængen er “et nødvendigt onde” for at dokumentere, hvad de betegner som dyremishandling.

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.
Side 1 af 1637 (32736 artikler)Prev1234567163516361637Next