bannerPos

Svineafgiftsfonden giver tilskud til Danish Transportstandard

- Danish Transportstandard er et af de vigtigste midler vi har til at opretholde den høje sundhed, vi har i dansk svineproduktion, siger Erik Larsen, formand for L&F Svineproduktion.

Redaktionen

28-06-2019 13:10
Et tilskud fra Svineafgiftsfonden betyder, at der sker ændringer i opkrævning for vask i andet halvår af 2019.

Producenter af grise til salg i Danmark vil ikke længere blive opkrævet direkte fra Seges via faktura, og opkrævningen fra eksportører af grise via faktura falder 44 øre pr. gris.

Ændringerne gælder fra andet halvår af 2019, og de sker, fordi en bevilling fra Svineafgiftsfonden har sikret, at direkte brugerbetaling via faktura for Danish Transportstandard bliver sat ned eller helt fjernet.

Alle danske svineproducenter vil fortsat bidrage økonomisk til smittebeskyttelsen via Danish Transportstandard, men størstedelen opkræves af Svineafgiftsfonden, oplyser Seges.

- Svineafgiftsfonden (SAF) har netop besluttet at dække en del af driften af Danish Transportstandard, hvilket gør, at opkrævningen for vask bliver ændret. Bevillingen betyder, at opkrævningen fra eksportører af grise via faktura falder fra 0,70 kr. til 0,26 kr. pr. gris for andet halvår af 2019, mens resten bliver finansieret af midler fra Svineafgiftsfonden, skriver Seges.

Samme fordelingsnøgle

I april blev det varslet, at der pr. 1. juli træder en ny betalingsmodel i kraft, der skal sikre finansieringen af Danish Transportstandard. Betalingsmodellen blev dannet på baggrund af en bred aftale mellem Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Danske Svineproducenter og Danske Svineslagterier.

- Jeg er godt tilfreds med, at vi nu har ro på den fremadrettede betaling for grænsevask, og alle bærer en del af byrden

Erik Larsen, formand for L&F, Svineproduktion

I aftalen blev der aftalt en fordelingsnøgle, som hed 60/40, for henholdsvis eksportgrise og DK-grise. Med tilskuddet fra Svineafgiftsfonden er fordelingsnøglen den samme, men producenter af grise til salg i Danmark vil ikke blive opkrævet direkte fra Seges via faktura, da betalingen bliver dækket af SAF-midler

- Danish Transportstandard er et af de vigtigste midler vi har til at opretholde den høje sundhed, vi har i dansk svineproduktion. Ved at vaske og desinficere grisetransporter, når de kommer til Danmark, får vi minimeret risikoen for udefrakommende smitte. Jeg er godt tilfreds med, at vi nu har ro på den fremadrettede betaling for grænsevask, og alle bærer en del af byrden, siger Erik Larsen, formand for Landbrug og Fødevarer Svineproduktion.

Alle bidrager kollektivt til at holde risikoen for smitte ude.

Det betyder den nye aftale og tilskuddet fra Svineafgiftsfonden

Fra den 1. juli justerer Seges opkrævningen for eksporterede grise, så den nedsættes fra de nuværende 0,70 kr. til 0,26 kr. pr. gris i andet halvår af 2019.

Soholdere og slagtesvineproducenter vil ikke blive opkrævet de tidligere varslede 8,58 kr. pr. årsso og 0,26 kr. pr. slagtesvin gennem Seges.

Denne opkrævning dækkes ind af SAF-midler, så fordelingsnøglen stadig er de aftalte 60/40.

laj

Læserbrev: Klima er noget helt andet

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

L&F: Udfordringen bliver kun større

Erhvervspolitisk chef for L&F, Morten Holm Østergaard, mener, at vi skal forberede os på at kæmpe endnu hårdere for arbejdskraften fremover, men at samfundet og regeringen også har et stort ansvar i kampen.

Centrovice-underviser: Landmænd har selv et ansvar

Landmænd kan sagtens gøre mere selv for at få den udenlandske arbejdskraft til at blive, mener ophavskvinde til danskkursus.

Danskkursus motiverer udenlandsk arbejdskraft til at blive i landet

Udenlandsk arbejdskraft er ofte svaret på landbrugets mangel på hænder, men kampen om dem vokser. Derfor tøvede driftsleder Lars Mortensen ikke, da to rumænere på kvæggården i Grindsted spurgte, om de måtte komme på danskkursus. Nu er deres motivation for at blive steget.

Forsøgsstald skal sikre ny viden

Vestjyllands Andel har blandt andet ambitioner om at levere fremtidens svinefoder. Dét svinefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Enkornssåning betaler sig kun i teorien

Nu er det teknisk muligt at enkorns-så i praksis. VKST har gennemført en forsøgsserie for at be- eller afkræfte, om der kan opnås økonomiske fordele. Og konklusionen er klar: Der er ingen sparet udsæd, ej heller hævet udbytte.

Berørte landmænd stævner nu staten

Onsdag vil der dumpe en stævning ind ad døren hos Miljø- og Fødevareministeriet. Den nystiftede forening, Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse, mener nemlig, at staten har givet kommunerne alt for vide beføjelser til at lave rådighedsindskrænkelser i forhold til grundvandsbeskyttelse overfor landmænd. Ifølge advokat i sagen, Hans Sønderby, bliver det hele endnu mere absurd, da han mener, at landmændenes sprøjtemidler reelt set ikke udgør et problem i dag.

Økolog: Vi kan desværre ikke bare droppe den konventionelle gylle fra i morgen

Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening Mads Helms mener, at økologerne er fint på vej til uafhængighed fra at bruge gødning fra konventionel husdyrproduktion. Men det vil tage væsentligt længere tid end forhåbningerne i 2008, hvor man troede det kunne ske i 2022.

God kvalitet i vinterbyggen

Vinterbyggen er af god kvalitet hos svineproducent Svend Gammelgård, der i sidste uge fik høstet sine 61 hektar med afgrøden nær gården ved Haderslev.
Side 1 af 1584 (31677 artikler)Prev1234567158215831584Next