bannerPos

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

Det er denne sang, som de ansatte hos FødevareSydVest og VeterinærSyd sang, da de holdt julefrokost på Hovborg Kro fredag den 29. november. Sprogbrug som: »Men er logbog ændret nu i dag?!! Får de simpelthen det glatte lag«, møder kritik hos svineproducenternes forening.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
14-12-2019 08:00
- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

»Men er logbog ændret nu i dag?!! Får de simpelthen det glatte lag«.

Der blev sunget, skålet og grinet, da FødevareSydVest og VeterinærSyd holdt julefrokost på Hovborg Kro mellem Kolding og Esbjerg fredag den 29. november.

VeterinærSyd er en del af Fødevarestyrelsens veterinærenheder, som blandt andet varetager tilsyn med dyr – herunder kontrol med blandt andet dyrevelfærd, medicinforbrug og transportforhold. Og netop transportkontrollerne, som i årets løb har været genstand for stor debat mellem landbruget, transportører og myndigheder, var et omdrejningspunkt i veterinærernes julesang.

- Som offentlig myndighed sidder man og gør grin med, at man giver transportører det glatte lag. Og man sidder og synger om, at man skriver digital kontrol (DIKO, red.) i tusindvis til fakturerbar pris.

- Det rammer et erhverv, som føler sig uretfærdigt behandlet. Jeg synes, man burde holde sig for gode til det her fra en enhed, som rent faktisk udskriver store bøder. Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, der er direktør i Danske Svineproducenter.

Rammer ind i erhvervet

Der er tale om en julefrokost. Og det er vel ok at synge en sang og have det sjovt

- Bestemt. Jeg tænker dog bare, at de her medarbejdere ikke tænker over, hvordan sådan noget rammer ind i erhvervet. Man synger f.eks. muntert om, at vejledningen er blevet eskaleret. Og det betyder i praksis, at der er tale om indskærpelser, som koster mange penge.

- Og sådan er der bare nogle formuleringer i sangen, som jeg ikke bryder mig så meget om, lyder det fra Per Bardrum.

Synes du, sangen er udtryk for en uheldig kultur i VeterinærSyd under Fødevarestyrelsen? 

- Tonen er uheldig. Og jeg føler mig nogle steder stødt af sprogbrugen. Man kan også tolke det derhen, at der sidder nogle meget frustrerede medarbejdere, som synger deres frustrationer ud omkring det system, de arbejder i til hverdagen. Uanset, hvorfor de har lavet sangen, så er det lidt uheldigt at sidde der og gøre sig muntre på andres vegne, pointerer Per Bardrum.

Plads til humor og satire – ikke til spørgsmål

Effektivt Landbrug har bedt om en kommentar til kritikken og stillet en række spørgsmål til Signe Hvidt-Nielsen, som er leder af VeterinærSyd, der har til huse i Vejen.

Fødevarestyrelsens presseafdeling oplyser imidlertid, at vi ikke får svar på vores spørgsmål, og skriver i en mail:

»Der er i Danmark en tradition for, at enkelte medarbejdere gennem julesange ytrer sig med humor og satire under julefrokosterne, således også i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsens ledelse respekterer denne tradition, og har derfor ingen kommentarer til en konkret julesang.

For julesanges tekst og indhold står alene den enkelte medarbejder, en julesang er ikke udtryk for holdninger i Fødevarestyrelsen eller i Fødevarestyrelsens direktion«, lyder det i det skriftlige svar til Effektivt Landbrug.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 95 82

Dataoverførsel for blandede maskinparker

I dag skal landmænd indsamle store mængder data for at administrere deres bedrifter samt for at opfylde kravene om dokumentation. Med ISOXML-standarden er det muligt at overføre markdata fra maskinens skærm fra populære producenter til John Deere Operations Center. På baggrund heraf kan John Deere understøtte kunder, der arbejder med maskinparker fra forskellige leverandører.

- Smågrisemarkedet er stabilt og i balance

Nord-West noteringen forbliver i denne uge uændret på 39,00 euro. Samme melding gælder noteringen for 8-kilos grise, der ligeledes er uændret på 25,40 euro

Semler Agro får ny afdelingsleder på sjællandsk hovedcenter

Danmarks største maskinhandel, Semler Agro, har fundet sin nye afdelingsleder i filialen i Næstved. Ny mand i spidsen i Næstved er 45-årige Jesper Ulrik Skallergård, der kommer med mere end 11 års ledelseserfaring fra N.C. Nielsen A/S.

Farven er skiftet fra gul til rød

Egentlig har det ikke så meget at betyde, om den hedder New Holland eller Case. Det primære i valget af anden mejetærsker har været at holde fast i den velkendte service, lyder det fra Poul Martin Mortensen og sønnen Palle Mortensen, der mistede deres mejetærsker til flammerne sidste lørdag.

Mejetærskeren udbrændte på få minutter

Der gik omkring et minut, fra Palle Mortensen opdagede, at der kom hvid røg op af den mejetærsker, hans far og søn sad i, til røgen havde udviklet sig til flammer. Heldigvis kom ingen noget til.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvordan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskat-ningen og momsen?
Side 1 af 1892 (37837 artikler)Prev1234567189018911892Next