Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

»Men er logbog ændret nu i dag?!! Får de simpelthen det glatte lag«.

Der blev sunget, skålet og grinet, da FødevareSydVest og VeterinærSyd holdt julefrokost på Hovborg Kro mellem Kolding og Esbjerg fredag den 29. november.

VeterinærSyd er en del af Fødevarestyrelsens veterinærenheder, som blandt andet varetager tilsyn med dyr – herunder kontrol med blandt andet dyrevelfærd, medicinforbrug og transportforhold. Og netop transportkontrollerne, som i årets løb har været genstand for stor debat mellem landbruget, transportører og myndigheder, var et omdrejningspunkt i veterinærernes julesang.

- Som offentlig myndighed sidder man og gør grin med, at man giver transportører det glatte lag. Og man sidder og synger om, at man skriver digital kontrol (DIKO, red.) i tusindvis til fakturerbar pris.

- Det rammer et erhverv, som føler sig uretfærdigt behandlet. Jeg synes, man burde holde sig for gode til det her fra en enhed, som rent faktisk udskriver store bøder. Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, der er direktør i Danske Svineproducenter.

Rammer ind i erhvervet

Der er tale om en julefrokost. Og det er vel ok at synge en sang og have det sjovt

- Bestemt. Jeg tænker dog bare, at de her medarbejdere ikke tænker over, hvordan sådan noget rammer ind i erhvervet. Man synger f.eks. muntert om, at vejledningen er blevet eskaleret. Og det betyder i praksis, at der er tale om indskærpelser, som koster mange penge.

- Og sådan er der bare nogle formuleringer i sangen, som jeg ikke bryder mig så meget om, lyder det fra Per Bardrum.

Synes du, sangen er udtryk for en uheldig kultur i VeterinærSyd under Fødevarestyrelsen? 

- Tonen er uheldig. Og jeg føler mig nogle steder stødt af sprogbrugen. Man kan også tolke det derhen, at der sidder nogle meget frustrerede medarbejdere, som synger deres frustrationer ud omkring det system, de arbejder i til hverdagen. Uanset, hvorfor de har lavet sangen, så er det lidt uheldigt at sidde der og gøre sig muntre på andres vegne, pointerer Per Bardrum.

Plads til humor og satire – ikke til spørgsmål

Effektivt Landbrug har bedt om en kommentar til kritikken og stillet en række spørgsmål til Signe Hvidt-Nielsen, som er leder af VeterinærSyd, der har til huse i Vejen.

Fødevarestyrelsens presseafdeling oplyser imidlertid, at vi ikke får svar på vores spørgsmål, og skriver i en mail:

»Der er i Danmark en tradition for, at enkelte medarbejdere gennem julesange ytrer sig med humor og satire under julefrokosterne, således også i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsens ledelse respekterer denne tradition, og har derfor ingen kommentarer til en konkret julesang.

For julesanges tekst og indhold står alene den enkelte medarbejder, en julesang er ikke udtryk for holdninger i Fødevarestyrelsen eller i Fødevarestyrelsens direktion«, lyder det i det skriftlige svar til Effektivt Landbrug.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 95 82

Læs også