Ved korrekt overbrusning i sommervarmen kan udfordringer med med uhensigtsmæssig gødningsadfærd samt aggressioner og nedsat foderoptag blandt grisene nedsættes.

Ifølge dyrlægerne hos Danvet bør overbrusning foregå forebyggende og hos smågrise over 20 kilo anbefales overbrusning 1-2 gange i timen á en varighed på 1-2 minutter ved udetemperaturer fra 16-18 grader, og ved temperaturer fra 18 grader og opefter bør overbrusningen være i gang 2-3 gange i timen á en varighed på 2-3 minutter.

Hos slagtesvin lyder anbefalingen på samme interval og varighed. Dog bør overbrusningen allerede i gang ved en udetemperatur fra 14-18 grader.

 

Iagttag adfærden

Ifølge dyrlægerne bør overbrusningsanlægget ikke køre i nattetimerne, og der anbefales overbrusning i tidsrummet klokken 9-20.

Overbrusningen må heller ikke være i gang ved lave udetemperaturer, men skal til gengæld intensiveres ved højere udetemperaturer.

- Iagttag altid ud fra grisenes adfærd, hvorvidt der skal laves yderligere justeringer, lyder opfordringen også fra dyrlægerne.

 

Eftertjek

Overbrusningsanlægget og dets indstillinger skal tjekkes efter. Det gælder blandt andet i forhold til tilkalkning af dyser, interval, varighed og indstillinger af ur i anlægget.

Grisenes adfærd skal også iagttages, ligesom overbrusningen bør kontrolleres ved tidtagning. Når overbrusningen går i gang, skal det sikres, at alle grise der ønsker det, har mulighed for at kommer under overbrusningen.

Dyrlægerne minder samtidig om, at overbelægning skal undgås, da de lavest rangerende grise ikke kan undlade at bliver overbruset.

- Observér om overbrusningen fungerer som tilsigtet, undgå overbrusning i lejearealer og på foderautomater, og så skal overbrusningen ramme den nederste tredjedel af stien, lyder det på Danvets hjemmeside.

 

Overbrusning

Overbrusningsanlægget skal kontrolleres – ikke mindst for at sikre, at det kører med rette intervaller i sommervarmen. Danvet anbefaler følgende indstillinger:

Udetemperatur:                 Interval:               Varighed i minutter:

Smågrise >20 kilo

Fra 16-18 grader                        1-2                             1-2

Fra 18 ->  -                                  2-3                             2-3

 

Slagtesvin

Fra 14-18 grader                        1-2                             1-2

Fra 18 ->  -                                  2-3                             2-3

 

Svin