Teateranmeldelse: Preben Kristensen er fantastisk som suffløren

Den folkekære Preben Kristensen viser hele

sit håndværk som sublim skuespiller i hans

40-års jubilæumsforestilling Suffløren. ******

Med 40-års jubilæumsforestillingen Suffløren udfolder Preben Kristensen hele sit håndværk som en af vores helt store nutidige skuespillere. Det sker i opsætningen på Folketeatret, hvor han spiller en af teatrets mere anonyme ansatte, en af de, vi kun bemærker, når det går galt på scenen for skuespillerne: Suffløren.
Ved forestillingens begyndelse sidder suffløren sort og anonymt klædt, klar på første række med rollehæftet med de mange små bemærkninger, klar til at give det stikord, der skal føre skuespilleren, videre, hvis han eller hun glemmer et ord, en sætning.
Problemer er blot, at skuespilleren ikke dukker op, hvorfor suffløren indtager scenen. Først langsomt og tøvende, for han skal jo i princippet helst slet ikke sige noget i forestilling efter forestilling, men siden mere både famlende og selvsikker.
 

Nummer to i livets forestilling

I forestillingen oplever vi, hvordan det hele livet har påvirket suffløren, at han kun er den anonyme, nummer to i en forestilling, for det er på scenen livet leves: Det er skuespillerne, der agerer med instruktøren, med hinanden, med publikum, og hvis kærlighedsliv udleves, mens suffløren er den der helst ikke skal bemærkes, ikke ses, ikke høres. Samtidig gives udtryk for, hvad suffløren frygter: En tudse i halsen eller at have fået det forkerte manuskript med til aftenens forestilling.
Undervejs i forestillingen springer Preben Kristensen ind og ud af en række forskellige klassiske roller, som han har været sufflør på gennem årene: Han kan hvert et ord, hver en mimik, hver en bevægelse, og uden at alt skal røbes her, får han på et tidspunkt, den længe ventede hovedrolle i stykket, i livet, en rolle som han indledningsvis fornægter, for som han siger om det at være skuespiller? – Nej tak!
Alligevel bader han sig i projektørens lys, først ydmygt, siden koket og siden særdeles nydende. Igen ser vi Preben Kristensens mange facetter af skuespillets ypperste kunst.
 

Et stykke nutidig teaterhistorie

Stykket, der både kan betegnes tragisk og humoristisk, er skrevet af den svenske skuespiller og dramatiker Andreas T. Olsson, men oversat og fordansket af Niels Brunse, der samtidig benytter lejligheden til at lægge nutidig dansk teaterhistorie ind i forestillingen. 
Preben Kristensen var intet mindre end fantastisk i Rialto Teatrets forestilling Det var en lørdag aften tilbage i 1983. Vi der så den, glemmer den aldrig! Også i Suffløren, hvor Preben Kristensen er alene på scenen, er han fantastisk og det er bestemt en 40 års jubilæumsforestilling værdig – så seks fine stjerner til Hr. Kristensen. Tillykke med jubilæet – vi glæder os til fortsættelsen.
Forestillingen spiller på Folketeatret, Hippodromen, frem til 25. marts.

 

 

Læs også