Første land i verden: Singapore godkender salg af laboratorieoprettet kød

Eat Just Inc., en producent af kød- og æggeerstatninger, er blevet godkendt til at sælge sin laboratorieoprettede kylling i Singapore, som bliver den første regering, der tillader salg af dyrket kød.

Flere og flere virksomheder kæmper en brag kamp for at imødekomme det stigende forbrugerkrav om bæredygtige køderstatningsprodukter. 

Mens nogle vælger at få det meste ud af planter som proteinkilden, har andre valgt at skabe syntetisk kød i laboratorier. En af dem er det amerikanskbaserede Eat Just Inc, der nu er klar til at sælge deres første laboratorieskabte kyllingeprodukt til kunder i Singapore.

Produktet, der er skabt af dyreceller uden slagtning af kyllinger, vil debutere i Singapore under mærket ”GOOD Meat” som en kyllingebid med påfyldning og krydderier i en enkelt restaurant. Eat Just arbejder med den lokale producent Food Innovation and Resource Center for at fremstille den kultiverede kylling. Derudover køber virksomheden mere udstyr for at udvide salget til andre restauranter, før produktet til sidst kan nå ud i landets købmandsforretninger.

- Vi ønsker, at Singapore skal være fokus for vores produktion globalt. De tænker bare virkelig fremad i at opbygge et muligt miljø for denne slags arbejde, siger administrerende direktør Josh Tetrick i et interview med Bloomberg og tilføjer, at kyllingens smag og konsistens er den samme som den ægte vare.

Singapore har været hurtige med at tillade salg af alternative proteiner som laboratoriedyrket kød - et skridt der passer ind i landets bredere dagsorden for fødevaresikkerhed. Den tætbefolkede nation, der for det meste er afhængig af andre lande for mad, har skærpet sit fokus på at få nok at spise til sine 5,7 millioner mennesker. Det har især vist sig at være nødvendigt efter Covid-19-krisen har vist skrøbelighed i forsyningskæderne verden over.

Byder nytænkning velkommen

Myndighederne i Singapore tillader, at der sælges alternative proteiner, når de viser sig at være konsumsikre. I år gik den plantebaserede kødproducent Impossible Foods Inc. ind på detailmarkedet i Singapore og Hong Kong med sit produkt solgt i købmandsforretninger.

Bystaten forsøger at producere 30 procent af sin egen mad inden 2030, hvoraf der nu kun produceres mindre end 10 procent.

Det nye kyllingeprodukt vil blive prissat svarende til premium-kylling i de første seks måneder, fortæller direktøren for Eat Just Inc. og tilføjer, at omkostningerne vil falde over tid, når virksomheden får opskaleret til global målestok. 

- Til sidst vil vi komme til det sted, hvor det er betydeligt mere omkostningseffektivt end konventionel produktion.

Dette kan imidlertid komme til at tage tid, da kylling er et af de billigste proteiner at producere. I USA er det også det mest populære kødprodukt. Her ligger forbruget højere end noget andet kød. 

Humant og bæredygtigt

Fastfoodkæder og købmandsforretninger har hurtigt tilføjet kødalternativer til deres menuer. Mens dyrket kød er ægte kød og ikke en plantebaseret erstatning, kan det markedsføres som mere humant og miljømæssigt bæredygtigt.

I Singapore kan kultiverede burgere være det næste. Eat Just Inc. planlægger at indgive sin ansøgning om laboratorieoprettet oksekød på det større marked derovre i første halvdel af næste år. Godkendelsesprocessen for dyrkede kødprodukter bevæger sig langsommere i Europa og USA.

San Francisco-baserede Eat Just, som endnu ikke er rentabelt, planlægger også snart et indledende offentligt udbud i USA.

- Vores plan er at nå driftsrentabiliteten inden udgangen af næste år, siger Tetrick og tilføjede, at virksomheden ser gode udsigter for at blive børsnoteret på et eller andet tidspunkt efter det.

Læs også