Rådgiver: Øget overlevelse skyldes især duroc

Selvom der er sket genetiske forbedringer i DanBreds avl for pattegriseoverlevelse, går der ifølge rådgiver nogle år, inden fremgangen for landrace og yorkshire slår igennem i produktionsbesætningerne. Effekten af durocs fremgang kan dog allerede mærkes, påpeger han.

- De seneste to år har den samlede avlsfremgang i DanBred, målt pr. slagtegris, udgjort 12,30 kroner pr. gris. Altså en forbedret økonomi fra fødsel til slagtning svarende til 12,30 kroner pr. slagtesvin.

Det skriver rådgiver Niels Hegelund i Velas’ nyhedsbrev Trynekontakten.

Han forklarer, at forbedringen især skyldes robusthedsegenskaberne »Pattegriseoverlevelse« og »Kuldstørrelse«.

Pattegriseoverlevelsen på de tre rene racer er ifølge Niels Hegelund forbedret med 4,1 procentpoint.

0,74 flere grise

- Det vil sige, at når totalfødte er 18 stk. pr. kuld, så bliver antal overlevende øget med 0,74 stk. pr. kuld, forklarer han og uddyber, at den genetiske forbedring især er båret frem af duroc, som står for halvdelen af forbedringen.

- Derfor kan vi også i produktionsbesætninger allerede nu se en forbedring via D-sæden. Og det bliver endnu bedre de kommende par år, oplyser han og påpeger, at: »Det tager tid at vende en supertanker«, og det derfor kommer til at tage nogle år, inden de genetiske forbedringer i yorkshire og landrace når ud i produktionsbesætningerne.

Læs også