Det er tanken der tæller

Den høje fart på ejendomsmarkedet har også givet masser af arbejde til Fensmark Miljø, der har specialiseret sig i at arbejde med gamle olietanke.

Når tanken er fundet, skal den rengøres, inden den bliver fjernet fra grunden. Det er præcist, hvad der foregår her.

Den grønne omstilling har haft stor betydning mange steder i samfundet. For energi- og varmeforsyning er som bekendt gået i retning af mere bæredygtige modeller med for eksempel varmepumper, og i høj grad væk fra brug af oliefyr.

Og det har man kunnet mærke noget til hos det landsdækkende Fensmark Miljø, der har specialiseret sig i de ting og problemstillinger, der kan være forbundet med olietanke. For der er ofte brug for rådgivning, undersøgelser og andre arbejdsopgaver, eksempelvis ved hushandler, fortæller Lars Møllebro, Fensmark Miljø, der har kontorer i Brædstrup og i Næstved.

- De ting, vi beskæftiger os med, har allesammen noget med gamle olietanke at gøre, og problemstillinger omkring det, siger Lars Møllebro og fortsætter:

- Det kunne for eksempel være, hvis der er registreret en olietank på en ejendom, men man ikke aner, hvor den er. Så har vi noget udstyr til at finde den, ved at søge nede i jorden med en magnetisk detektor, der kan søge ned til fire meters dybde, siger han.

Alsidige i opgaveløsninger

Men der er også andre aspekter i det arbejde, han og kollegerne udfører. Mange tanke har ligget i jorden i op over 50 år, og er dermed kommet i karambolage med miljøregler. Men det er der også råd for.

- Vi tager også sager, hvor man har en olietank, der møder Miljøstyrelsens sløjfningstermin, det vil sige, at den ikke længere må være aktiv. Der kommer vi så ud, og tømmer og afblænder den, siger Lars Møllebro.

Fensmark Miljø kan også levere dokumentation for korrekt tømning og afblænding, og forureningsundersøgelser omkring tanke, tilføjer han. Det gælder blandt andet ved ejendomshandler.

Rigtig travlt

Netop ejendomsmarkedet er et sted, hvor der er godt gang i handlerne, og det har medvirket til, at der har været stigende aktivitet hos Lars Møllebro og kollegerne hos Fensmark Miljø. Derfor søger firmaet aktivt nye medarbejdere for tiden.

- Stik mod alle vores forventninger eksploderede ejendomsmarkedet jo lige pludselig trods coronaen, og da vi har mange kunder med relation til ejendomshandler, så fik vi rigtig travlt. Faktisk søger vi lige nu folk til vores afdelinger, både i Brædstrup og i Næstved.

Typisk kan der gå op mod tre uger om en opgave, alt afhængigt af omfanget. Ved nogle lejligheder bliver Fensmark Miljø bedt om at fjerne en olietank, og flere andre opgaver, der kan være tidskrævende. Nedgravede glasfiberbelagte olietanke af stål, der rummer op til 6.000 liter, skal udskiftes senest 40 år efter produktionsåret, mens tanke med antirustbeskyttelse først skal skiftes efter maksimalt 50 år.

Læs også