Tidlig høst kan give syge grise

Med udsigt til en kornhøst til den tidlige side, der kan forstærkes af manglende lyst til at købe foderkorn i et højprismarked, er det værd at være opmærksom på mulige konsekvenser ved tidlig høst, lyder det fra grovvareselskabet 3S.

Kigger man på vintersædsmarkerne, kan man godt få det indtryk, at høsten bliver til den tidlige side i år. For mange vil det være særdeles kærkomment, da køb af supplerende korn frem mod ny høst er en særdeles bekostelig affære.

Den situation kan også medføre, at høst af nyt korn vil starte ekstraordinært tidligt, så man hurtigst muligt slipper for at betale de høje priser for korn. Her er det så, at friskkornsproblematikken popper op.

- Efter høst sker der en eftermodningsproces af kornet, og denne proces danner en masse skadelige stoffer. Disse stoffer forbruger de naturlige antioxidanter, der er i foderet, siger Frank Krog Jensen, som er markedschef hos grovvareselskabet 3S.

Medfører lavere immunitet

Han fortæller, at hvis denne proces bliver kraftig nok, vil celler i grisen blive nedbrudt, og dette vil medføre lavere immunitet og højere sygdomspres generelt.

- Sygdomsbilledet kan være muskeltræthed, feber, nerveforstyrrelser og pludselige dødsfald forårsaget af indre blødninger, siger Frank Krog Jensen.

Hos 3S anbefaler de, at man for at imødegå ovenstående situation tilsætter antioxidant i form af ekstra E-vitamin eller naturlig antioxidant.

Vitaminernes vekselvirkning

Høster man ekstraordinært tidligt, skal man være opmærksom på, at behovet kan være større end normalt. Det kan derfor være nødvendigt at tilsætte både ekstra E-vitamin og naturlig antioxidant i foderet.

- De mest udsatte besætninger vil være besætninger med højt sygdomspres og meget højt ydende besætninger. Bruger man antioxidant, undgår man ulemperne ved blot at øge indholdet af E-vitamin i foderet, siger Frank Krog Jensen.

Han forklarer, at flere af vitaminerne har en vekselvirkning på hinanden, så et højt niveau af et vitamin kan blokere for optagelse af et andet.

- Som eksempel ved vi, at høje E-vitaminniveauer blokerer for optagelsen af vitamin K, siger Frank Krog Jensen.

Minipåslag giver fleksibilitet

Som antioxidant anbefaler 3S produktet Proviox, der består af naturlige antioxidanter. Der skal bruges et kg pr. tons, hvis det er en forebyggende dosis og to kg pr. tons, hvis der ses alvorlige symptomer.

Brug af Proviox kræver, at man kan tilsætte via et minipåslag – eller via et almindeligt påslag, hvis man har et, der er ledigt.

- Køber man et minipåslag, vil man også købe sig til noget fleksibilitet, og samtidig får man også mulighed for at teste forskellige tilsætningsstoffer, hvis det skulle blive aktuelt, siger Frank Krog Jensen.

Læs også