bannerPos

Majsen har rejst sig

Veludviklede planter, der samtidig har en god kolbeansætning.
17-08-2019 08:44
Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.

- Det ser bestemt ikke dårligt ud. Majsen er kommet rigtig godt efter det, og det ser ud til, at planterne er bestøvet godt. Så må den næste uges tid vise, om min vurdering er rigtig, siger Michael Troelsgaard, afdelingsleder for Sagros grovfoderafdeling.

Han har selv færdedes i majsstykker fra lidt nord for Holstebro og helt ned til grænsen, og hans fornemmelse er, at majsens udvikling er normal i forhold til datoen. Og det til trods for, at væksten gik i stå tilbage i maj måned, da det var koldt og tørt. Selvom han ikke vil høste med øjnene, tror han på, at det kan blive en rigtig fornuftig høst.

- En tidlig, hård nattefrost i september, som vi nogle år har set, kan dog stadig nå at ødelægge det, forklarer Michael Troelsgaard.

Flot majs på god jord i nord

Også lidt længere nordpå hos kvæg- og planteavlskonsulent Knud R. Jensen, LandboNord, ser det godt ud. Han fortæller, at det kun er meget få marker, der ikke står, som de skal, men at det mere har noget med jordkvaliteten at gøre. Derfor har de ikke haft modstandskraft til at klare kulden, men formentlig ville de ikke have klaret den alligevel.

- Det ser rigtig godt ud i forhold til forventningen tilbage i maj måned, det har virkelig rettet sig og står langt de fleste steder nu som to en halv til tre meter høje planter, der har en flot kulør og blomstrer fint. Det bliver nok en god gennemsnitshøst, hvis ikke der sker noget uforudset. Det bliver nok først cirka 1. oktober før ensilering, men det har vi set før, fortæller han.

Et par dage med høj varme har gjort forskellen

Begge konsulenter påpeger, at de par dage vi fik, med et par-og-tredive grader, har sat skub i tingene, og at da der ikke havde været nedbør, lå al næringen stadig i jorden, da planterne var klar til at optage den.

- Heldigvis kom der også masser af vand sammen med varmen, selvom nogle landmænd allerede da havde været ude at vande, fortæller Michael Troelsgaard, Sagro.

Både hos LandboNord og Sagro forventer man, at majsen vil være klar til høst fra omkring 20. september og frem til lidt ind i oktober, som det ser ud lige nu, hvilket er meget som normalt. Det kan dog rykke sig lidt, hvis der pludselig kommer en periode med høj varme.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 60 40

 

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.
Side 1 af 1774 (35466 artikler)Prev1234567177217731774Next