bannerPos

Majsen har rejst sig

Veludviklede planter, der samtidig har en god kolbeansætning.

Tilbage i maj måned stod væksten stille i majsen på grund af kulde, men kvælstoffet var stadig tilgængeligt i jorden, da vi fik vand og varme - og så gik det stærkt.

- Det ser bestemt ikke dårligt ud. Majsen er kommet rigtig godt efter det, og det ser ud til, at planterne er bestøvet godt. Så må den næste uges tid vise, om min vurdering er rigtig, siger Michael Troelsgaard, afdelingsleder for Sagros grovfoderafdeling.

Han har selv færdedes i majsstykker fra lidt nord for Holstebro og helt ned til grænsen, og hans fornemmelse er, at majsens udvikling er normal i forhold til datoen. Og det til trods for, at væksten gik i stå tilbage i maj måned, da det var koldt og tørt. Selvom han ikke vil høste med øjnene, tror han på, at det kan blive en rigtig fornuftig høst.

- En tidlig, hård nattefrost i september, som vi nogle år har set, kan dog stadig nå at ødelægge det, forklarer Michael Troelsgaard.

Flot majs på god jord i nord

Også lidt længere nordpå hos kvæg- og planteavlskonsulent Knud R. Jensen, LandboNord, ser det godt ud. Han fortæller, at det kun er meget få marker, der ikke står, som de skal, men at det mere har noget med jordkvaliteten at gøre. Derfor har de ikke haft modstandskraft til at klare kulden, men formentlig ville de ikke have klaret den alligevel.

- Det ser rigtig godt ud i forhold til forventningen tilbage i maj måned, det har virkelig rettet sig og står langt de fleste steder nu som to en halv til tre meter høje planter, der har en flot kulør og blomstrer fint. Det bliver nok en god gennemsnitshøst, hvis ikke der sker noget uforudset. Det bliver nok først cirka 1. oktober før ensilering, men det har vi set før, fortæller han.

Et par dage med høj varme har gjort forskellen

Begge konsulenter påpeger, at de par dage vi fik, med et par-og-tredive grader, har sat skub i tingene, og at da der ikke havde været nedbør, lå al næringen stadig i jorden, da planterne var klar til at optage den.

- Heldigvis kom der også masser af vand sammen med varmen, selvom nogle landmænd allerede da havde været ude at vande, fortæller Michael Troelsgaard, Sagro.

Både hos LandboNord og Sagro forventer man, at majsen vil være klar til høst fra omkring 20. september og frem til lidt ind i oktober, som det ser ud lige nu, hvilket er meget som normalt. Det kan dog rykke sig lidt, hvis der pludselig kommer en periode med høj varme.

majbritt@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 60 40

 

Lille ko har mange store fordele

Selvom jerseykoen er en lille ko, er den stor rundt omkring i verden. Og hvis det står til Dansk Jersey bliver den, grundet sine resultater, endnu større de kommende år.

L&F beder minister om alternativer til efterafgrøder

I et brev til fødevareminister Mogens Jensen (S) beder Landbrug & Fødevarer om flere virkemidler til at opfylde miljøkravene.

Sprøjtning af pløjefri vinterraps i efteråret

Især sent såede og pløjefri vinterrapsmarker skal hjælpes bedst muligt mod rapsjordlopper og spildkorn, lyder det fra FRDK.

Stor optimisme op til årets sukkerroe-kampagne

Prøvetagninger tyder på, at årets sukkerroehøst kan blive rigtig god. Ses van der Have afholdt torsdag marktræf i samarbejde med Nordic Sugar og Bayer på Holgershaab ved Nørre Vedby på Nordfalster.

Tidlig etablering af vintersæd øger behovet for ukrudtsbeskyttelse

Ved senere ukrudtsbekæmpelse skal dosisen hæves for at opnå en tilsvarende effekt, påpeger Patriotisk Selskab. Der må aldrig behandles med prosulfocarb på tør sort jord inden fremspiringen.

ØL: - Vi skal levere på samfundets behov

Vandselskaberne er ligesom den brede befolkning ikke i tvivl om, at de vil have rent vand, og det vil blandt andet sige: Vand fri for alle rester fra landbrugets forbrug af syntetiske pesticider. Det samme gælder i vores mad. Vores kampagne er i det lys et debatindlæg, som kobler borgernes ønske om rent drikkevand med, at de aktivt kan vælge økologi.
Side 1 af 1632 (32632 artikler)Prev1234567163016311632Next