Lidt dyrere i indkøb – billigere over tid

En McHale-presser koster mere end konkurrenterne, men til gengæld klarer den 60.000 baller uden udgifter til andet end almindeligt vedligehold. Det skal gamle kunder hjælpe Helms TMT-Centret med at fortælle.

En rundballepresser, der holder tre gange så længe som konkurrenterne, og klarer 60.000 baller uden andet end almindelig service.

- Hvis man bare passer kæde og pickup ordentligt, kan en landmand, der presser 10.000 baller om året, køre en McHale-presser for 15.000 kroner i årligt vedligehold. Det er halvanden krone pr. balle, hvor man ved andre fabrikater regner med seks-syv kroner, siger Andreas Olsen, der er McHale-produktspecialist hos Helms TMT-Centret.

Det lyder så godt, at de færreste tror på det – og endnu færre er villige til at betale ekstra for det - når det kommer fra en sælgers mund. Derfor har man hos Helms TMT-Centret gjort en dyd ud af at tage nye potentielle kunder med ud til gamle kunder, der så kan fortælle om deres erfaringer med McHale-presserne.

- Som sælger kan jeg i hvert fald ikke hamle op med en landmand, der har presset 53.000 baller med sin gamle McHale-presser, solgt den videre til videre brug og investeret i en ny presser af samme mærke, fortæller Andreas Olsen, da Effektivt Landbrug møder ham på marken ved Tech College i Aalborg Øst.

Her er Brian Eriksen, BE Maskinservice, i fuld sving med at presse og wrappe de store helsædsskår på marken, hvor græsukrudt har gjort kornhøsten umulig.

Har prøvet andre mærker

Brian Eriksen, der netop har haft selskab af en ny potentiel McHale-ejer i førerhuset, anskaffede sig sin nye McHale Fusion 3+ i april måned efter at have set sin gamle presser spytte 53.000 baller ud.

- Hvis man bare passer kæde og pickup ordentlig kan en landmand, der presser 10.000 baller om året køre en McHale-presser for 15.000 kroner i årligt vedligehold. Det er halvanden krone pr. balle, hvor man ved andre fabrikater regner med seks-syv kroner

Andreas Olsen, produktspecialist, Helms TMT-Centret

Maskinstationsindehaveren var ikke i tvivl om, at der også skulle stå McHale på den nye presser.

- Jeg har tidligere kørt med andre mærker, men jeg har været rigtig godt tilfreds med min McHale. Den kører bare godt, og der har ikke været nogen problemer i løbet af årene. Derfor ville jeg gerne have en ny af samme mærke. Den nye kører også bare derudaf, men det skulle den selvfølgelig også helst, griner Brian Eriksen, mens presseren arbejder sig igennem skårene.

Tættere wrap

Udover holdbarheden ser Andreas Olsen flere fordele ved den nye presser.

Blandt andet, at Fusion 3+-presseren binder rundballerne ind i film i stedet for net, og dermed gør indpakningen endnu mere tæt, mens affaldssorteringen også bliver lettere. I forhold til hestekunderne fremhæver han, at film-på-film-teknologien her er et godt alternativ, da man undgår problemerne ved, at hestene ikke kan sortere et stykke net fra foderet.

Han har dog én løftet pegefinger til de landmænd og maskinstationer, der ser plastbindingen som en mulighed for efterfølgende at spare på wrapplasten.

- Sådan hænger det ikke sammen. Der skal mindst seks lag wrap på siderne efterfølgende, mens der kommer 30 lag på enden for at beskytte mod stubbe, fugle og andre ting, der kan lave hul. Der skal ikke skrues ned for plasten, fordi der er kommet fire lag film på inden, fastslår produktspecialisten, der igen står med et regnestykke, der i første omgang er dyrere for landmanden, men i sidste ende betaler sig.

- Det koster måske fem kroner mere pr. balle at pakke dem ind i film og plast frem for net og plast, men de bliver tjent ind igen i mælk og kød, for det giver en bedre ensilage med mere energi, fordi plastikken har været mere tæt, forklarer produktspecialisten, som fortæller, at 70-80 procent af de nye pressere bliver solgt med plastbinding, vægt og fugtighedsmåler.

- Og når man så samtidig kan dividere indkøbsprisen med 60.000 i stedet for de 15-20.000 baller, man regner med at andre pressere kan klare, før de første større reparationer, så bliver det samlede regnestykke altså meget sjovere, selvom prisen i første omgang selvfølgelig er lidt højere, konstaterer han.

Læs også