Dyrevældfærd øger indtjening på malkekøer

Cow-Welfare A/S sælger dyrevenligt staldsystem med garanti for højere mælkeydelse.

De fleksible båseadskillelser leder køerne ind i sengebåsen, uden at de slår sig. (Privatfoto).

En investering i øget dyrevelfærd kan hurtigt blive en god indtægt, snarere end en udgift for malkekøers vedkommende.

 Det lover det danske Cow-Welfare A/S med hovedsæde i Haderslev.

Cow-Welfare sælger staldsystemer til malkekøer i 40 lande, langt hovedsageligt i Nordamerika og resten af Europa, men også lidt herhjemme.

Gummi i stedet for metal

 I stedet for metalrør omkring dyrene benytter virksomheden sig blandt andet af patenterede rør af polymer, som er en blanding af gummi og plastik, og som er fleksible og bløde. Det øger dyrenes komfort med blandt andet det såkaldte Flex Stall-design til sengebåse og Flex Feed til forværk.

- Med begge dele kan vi øge kundernes gennemsnitsydelse for en ko med mellem tre og fire liter mælk i døgnet. Det garanterer vi faktisk vores kunder, siger Cow-Welfares ejer Tommy Wollesen.

Det fleksible materiale, polymer, er almindelig i brug også andre steder. Men Cow-Welfare A/S har patent på et særligt blandings- og komponentforhold. Det følger dyrenes bevægelser uden at knække eller bøje for let, når det bruges til blandt andet et nakkerør for enden af sengebåsen, som er justeret på rette plads til at få koen til at lægge sig ned med det samme, når den går derind.

Holder køerne liggende

- Når man trykker en ko med hånden på den første nakkehvirvel, så vil den lægge sig ned. Og sådan bruger vi et fleksible nakkerør til at få koen til at lægge sig meget hurtigere ned end ellers, når den træder ind i sengebåsen. Det samme sker, når koen så rejser sig igen. Så rammer den igen nakkerøret og træder straks et skridt tilbage, så den skider uden for sengen, forklarer han dét virkemiddel.

Gennemsnitsydelsen stiger, fordi staldesignet får køerne til at ligge ned mere end ellers. Og jo længere liggetid – anfører han - jo højere mælkeydelse, siger også sagkundskaben.

Tommy Wollesen siger om Flex Stall-designet af sengebåsene, at det alene øger liggetiden for en ko på mellem en time og halvanden og dermed mælkeydelsen med mellem 1 liter mælk og 1,7 liter.

Succes i Nordamerika

De fleksible polymerrør sikrer også, at dyrene ikke får skader, når de støder ind i dem. Det holder dem velbefindende og dermed deres mælkeydelse oppe. Og det er med til at forlænge dyrenes levetid med omkring et halvt år og den ydelse, landmanden får ud af de, både med en ekstra kælvning og en ekstra portion mælk.

I USA og Canada har CowWelfare stor succes med at lease staldsystemet ud, oplyser Tommy Wollesen.

- En leasingkontrakt på vores system koster det samme som produktionen af cirka en liter mælk fem år i træk. Så er kontrakten udbetalt. Og vi har jo garanteret landmanden en ekstra ydelse på mellem tre og fire liter mælk. Så en landmand i USA skal aldrig have ekstra penge op af lommen, når han laver en leasingkontrakt med os. Og han har ti års garanti på vores systemer.

flemming@effektivtlandbrug.dk

Læs også