bannerPos

Probiotikum hjælper til at bibeholde en stabil tarmflora fra so til slagtesvin

- Calsporin har en dokumenteret effekt, som understøtter søernes holdbarhed samt levedygtigheden hos smågrisene, lyder det fra Orffa, der markedsfører produktet i Europa.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
15-05-2020 21:52
I svineproduktionen har vigtigheden af en sund tarmflora været velkendt i mange år. Calsporin har siden 2018 været EU-godkendt til både søer, pattegrise og slagtesvin.

Et velfungerende tarmsystem er der i de senere år komme ekstra fokus på, når det gælder menneskers sundhed.

I svineproduktionen har vigtigheden af en sund tarmflora været velkendt i mange år. Og blandt andet derfor godkendte EU-Kommissionen i 2018 anvendelsen af probiotikum kaldet Calsporin til søer, pattegrise og slagtesvin. Et produkt som flere år forud for 2018-godkendelsen var godkendt til smågrise op til 35 kg. 

Calsporin består af sporer af bacillus subtilis C-3102 og er med sit indhold af 1.0 x 1010 cfu/gram meget koncentreret. De robuste sporer af denne bacillus stamme er stabile i pelleteret foder, forklarer Kees Kastelijn fra firmaet Orffa, der markedsfører Calsporin i Europa. Produktet fremstilles i Japan af Asahi Calpis Wellness Co. Ltd.

Giver stabil tarmflora

Calsporin hjælper ifølge producenten med at bibeholde en stabil mikroflora i tarmen hos grisene ved at ændre den mikrobielle kolonisering til fordel for hovedsagelig lactobacillus spp.

- Som følge af det, vil koloniseringen med opportunistiske bakterier som coli, salmonella og clostridium blive reduceret.

Virkningen af Calsporin har vist at forbedre gødningskonsistens og understøtter reduktion af ammoniakudledning igennem gødningen, fremhæver producenten.

Godkendt til økologi

Calsporin anvendes ifølge Kees Kastelijn med succes i Danmark af en del firmaer og er godkendt til økologi.

- Hos søer har tilsætning af 30 ppm Calsporin i foderet ført til en reduktion i vægttab samt reduktion af tab af rygspæk under diegivningsperioden, bedre sundhed og frugtbarhed, samt øget smågrise- og kuldvægt ved fravænning.  

- Calsporin har en dokumenteret effekt, som opnås med en meget beskeden omkostning, og som understøtter søernes holdbarhed samt levedygtigheden hos smågrisene, slutter Kees Kastelijn.

jll@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 48

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.

Vegetabilske olier kan trække rapsprisen op

Der er gode nyheder at finde for rapsproducenter i disse dage. Prisen for mineralolie er kommet godt op på det seneste, og nu er der også en ny potentiel optur i vente for vegetabilske olier i udsigt. Det kan gå hen og gavne prisudviklingen for rapsfrø frem mod og måske endda også under den kommende europæiske høst.

Sortsblandinger som værktøj til risikospredning

Sortsblandinger i hvede er et vigtigt element i planteavlen for Peter Munk Lauritsen ved Ulstrup.
Side 1 af 1853 (37043 artikler)Prev1234567185118521853Next