Vil sætte strøm til ukrainsk nødhjælp

Grundlægger af Goodvalley i Polen og Ukraine, Tom Axelgård er netop kommet hjem fra en tur til det krigshærgede land, og det har været en øjenåbner, fortæller han.

Tom Axelgård, stifter af Goodvalley i Polen og Ukraine, håber at flere har mulighed for at donere nødstrømsgeneratorer til hjælp det krigshærgede land. Arkivfoto

De intensiverede russiske angreb på civilbefolkningen i Ukraine har haft voldsomme følger i det krigshærgede land, hvor flere storbyer på det nærmeste er blevet mørkelagt på grund af krigsforbrydelser. 

Mange lande, men også private initiativer, har arbejdet hårdt på at sørge for humanitær hjælp, og en af de organisationer der arbejder på at forbedre forholdene i Ukraine, er danske Help-Ukraine, der er dannet på initiativ af den ukrainske konsul i Danmark, Tom Axelgaard, der var stifter af virksomheden Goodvalley i Polen og Ukraine. 

Han har netop været på besøg i Ukraine, og det har været en øjenåbner, fortæller han.

- Vi har set folk, der strømmer til vores primitivt etablerede sociale kantiner for at få et måltid varmt mad, og måske en smule varme sammen med ligestillede. Ligeledes har vi besøgt flere lokale nødhjælpsorganisationer, som med egne indsamlede midler hjælper rigtig mange mennesker lokalt. Men også længere østpå, hvor behovet selvsagt i visse områder er endnu mere påtrængende, fortæller Tom Axelgaard.

Han har blandede følelser om, hvad han har oplevet. Oplevelserne har efterladt sig dybe spor i ham, siger han.

- Vi er både fyldt med rædsel og vantro over det, vi hører og ser, men også med beundring over, hvordan ukrainerne hjælper hinanden, ikke alene med at klare dagligdagen, men også med at holde humøret højt og holde fast i troen på, at det skal og vil lykkes for dem at modstå og komme igennem den grusomme terror som Rusland har besluttet sig for at lade regne ned over civilbefolkningen, siger han.

Vi er både fyldt med rædsel og vantro over det, vi hører og ser, men også med beundring over, hvordan ukrainerne hjælper hinanden

Tom Axelgaard

Gentagne krigsforbrydelser

Siden september måned har russiske angreb, ved hjælp af missiler og droner, ramt elforsyningen i Ukraine. Ifølge det statslige elselskab Ukrenergo var 40 procent af den normale elforsyning offline på et tidspunkt i Oktober, og siden har problemerne bare taget til. 

- Det altoverskyggende problem for alle her og nu er, at strømforsyningen i hele landet er ramt i en grad som nærmest gør det umuligt at klare dagligdagen, og ikke mindst at holde varmen, siger Tom Axelgaard og uddyber:
 
- Forestil jer, som det er realiteten i store dele af landet, at man har strøm 3 gange to timer i døgnet, og resten af tiden er det bare mørke og kulde. Og i dagtimerne er det jo børnehaver, skoler og shelters for flygtninge, der må forsøge at få tingene til at fungere under de betingelser her på kanten af en vinter, hvor de kan risikere uger og måneder med tocifrede frostgrader, lyder det fra konsulen.

At udføre militære angerb mod kritisk, civil infrastruktur er en forbrydelse mod krigens love i FN-charteret, men angrebene bliver udført kynisk af de russiske militærstyrker, lyder det. 

- Det er jo netop det kyniske mål fra det russiske terrorregime; at knække moralen, troen og håbet for de menige ukrainere, så de vil give kapitulere og opfordre deres præsident og regering til at give op overfor det brutale, følelseskolde og imperialistiske styre. Tappert kæmper de for at undgå, at både de, og i den sidste ende mange andre europæiske frihedselskende folk, for alt i verden ikke vil underlægge sig, siger Tom Axelgård.

Han har en bøn. Hvis man på nogen måde kan være hjælpsom med en generator, kan man donere den til www.help-Ukraine.nu, der så vi sørge for at få den leveret til Ukraine. 

- Hist og pist brummer der jo en nødstrømsgenerator, og skaber liv og håb, og det er netop derfor at vi, ligesom mange andre, rækker ud til jer i forsøget på at få samlet så mange generatorer som overhovedet muligt, og få dem sendt derned hvor de vil kunne gøre en afgørende forskel for rigtig mange mennesker. Diesel og benzin er der i øjeblikket stort set ingen begrænsning på, selvom det er forholdsvis dyrt, så det gælder bare om at få så mange generatorer som muligt fra hele landet samlet, slutter han. 

Hist og pist brummer der jo en nødstrømsgenerator, og skaber liv og håb, og det er netop derfor at vi, ligesom mange andre, rækker ud til jer i forsøget på at få samlet så mange generatorer som overhovedet muligt

Tom Axelgaard

Læs også