Andelshaver om tabt sag: Vi har allerede vundet meget

De fem andelshavere vil nu granske byrettens afgørelse og sammen med advokat Lauge Fastrup afgøre, om sagen skal påkæres. Arla er derimod godt tilfreds med udfaldet.

Foto: Arla

Ifølge Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM) lægger dommen til grund, at de fem repræsentanter har til hensigt at sagsøge Arla Foods, hvilket imidlertid aldrig har været det grundlæggende formål. Denne centrale præmis er der således uenighed om. 

- Sagens substans er i bund og grund, at de fem (repræsentanter, red.) ikke kan vente i årevis på at få nødvendige økonomiske oplysninger om deres eget selskab for at kunne varetage deres pligter som medlemmer af repræsentantskabet, skriver de om kendelsen.

Spørger man derimod Arlas formand, Jan Toft Nørgaard, er han godt tilfreds med sagens udfald:

- Vi har modtaget kendelsen, og resultatet er, som vi forventede. Arla håber, at sagen nu er afsluttet, og at vi alle kan se fremad sammen. Jeg ser frem til et godt samarbejde med hele vores repræsentantskab for at sikre Arlas fortsatte succes, lyder det fra Arla-formanden.

Savner stadig svar

LDM’s talsmand Bent Lund udtrykker, at de allerede har vundet meget. En af de helt afgørende bekymringer bag editionssagen var, at de fem repræsentanter ikke kunne få regnskabet fra Arla Foods til at passe, og bad derfor bestyrelsen og medlemsservice om forskellige oplysninger i den sammenhæng. 

Oplysninger som de ikke mente, der blev givet fyldestgørende svar på. Afhøringen i retten af formand Jan Toft Nørgaard afslørede, at der ifølge producentforeningen ikke findes nedfældede retningslinjer for tildeling af tillæg til afregningsprisen, som vedtægtens § 8.1 og 8.2 ellers foreskriver. 

På den baggrund er gruppens forundring kun blevet større, for »hvordan kontrollerer Arla Foods revisor så, at pengene bliver udbetalt rigtigt?« Svaret savner de stadig.

Vil granske afgørelsen

Nu vil de fem granske byrettens afgørelse og sammen med advokat Lauge Fastrup afgøre, om sagen skal påkæres. Udtalelser og notater fra jura-eksperter peger i retning af, at andelshaverne og i hvert fald deres repræsentanter har adgang til større indsigt, end Arla Foods vil give.

- Det er min klare forventning, at vi snarest i regionsrådet får de retningslinjer for udbetaling af tillæg som bestyrelsen arbejder efter, så vi kan gennemgå dem på næste repræsentantskabsmøde for at vedtage dem. Jeg kan ikke forestille mig, at vi skal sagsøge bestyrelsen for ikke at overholde vedtægterne, udtaler Bent Lund.

LDM er godt tilfredse med, at de fem repræsentanter løfter byrden med at få klarlagt rækkevidden af Arla-vedtægten, andelsretten og årsregnskabsloven.

- Jeg er sikker på, at LDM og Arla er enige om, at repræsentantskabet er øverste myndighed, det vi åbenbart ikke er enige om, er, hvordan repræsentanternes ret og pligt skal udøves, tilføjer LDM's formand Kjartan Poulsen.

Læs også