Kartoffelvirksomheden KMC oplever en global efterspørgsel efter både kartoffelstivelse og -protein til erstatning af animalsk stivelse og protein i fødevarer.
Den danske andelsvirksomhed KMC oplever en global efterspørgsel efter både kartoffelstivelse og kartoffelprotein til erstatning af animalsk stivelse og protein i fødevarer. Det oplyser TV2.
- Hvis vi kan lave nogle løsninger, hvor vi giver vores kunder et lavere klimaaftryk med deres produkter, og de kan give deres kunder en god oplevelse, føler vi, at det er det, vi er sat i verden for, fortæller administrerende direktør i firmaet, Jesper Burgaard, til TV 2.
Midtjysk kartoffelmelsfabrik mere end fordobler bundlinjen
Firmaet har eksisteret i 90 år, men fokus er gået fra produktion af klassisk kartoffelmel til grøn omstilling.
Hele kartoflen udnyttes
Kartoflen har et af de laveste klimaaftryk blandt danske afgrøder, og så giver den mange kalorier pr. kvadratmeter. Derfor udvikler KMC løbende nye måder at udnytte alle dele af kartoflen på med en minimal miljøbelastning.
- Vi bruger alt i kartoflen. Vi har brugt stivelsen i alle 90 år, men nu har vi fundet ud af, at vi kan bruge proteinet og fibrene i kartoflen, forklarer Jesper Burgaard til mediet.
Succes med fiberrigt melfoder i fravænningsfasen
Eksempelvis kan KMC give vingummi forskellig hårdhed og elastisk form, og i godt to år har KMC arbejdet benhårdt på den innovative proces for at nå til den nuværende succes.
- Det er vildt fedt. Det har aldrig været sjovere at være landmand, som det er nu, fordi vi lige pludselig har en produktion, der er innovativ og taler ind i nutiden. Den er klimavenlig, siger kartoffelavler Niels Clemmensen (64) fra Thyregod til TV2.
Han én af de godt 800 avlere, der ejer KMC.
Kartoffel-kooperativ fremtidssikrer forretningen