bannerPos

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

- Det voldsomme vejr her i juni har typisk ført til skader på elektronisk udstyr, fodringsanlæg, malkerobotter og ventilationsanlæg, hvor lynnedslag gør, at udstyret sætter ud, siger Poul Erik Henriksen, Alm. Brand.

Per Jørgensen

Journalist
20-06-2019 10:16
Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

Flot og fascinerende kan det se ud, men juni måneds mange lynnedslag har haft konsekvenser for forholdsvis mange landbrug. Det viser en opgørelse af forsikringsskader, som selskabet Alm. Brand har foretaget.

I perioden fra den 8. til den 17. juni har selskabet registreret i alt 351 lyn-skader hos sine kunder. 128 af dem kommer fra landbrugskunder.

Alm. Brand har omkring en tredjedel af markedet for landbrugsforsikringer, og her erkender senior underwriter, Poul Erik Henriksen, at der er tale om mange lynskader.

- Det voldsomme vejr her i juni har typisk ført til skader på elektronisk udstyr, fodringsanlæg, malkerobotter og ventilationsanlæg, hvor lynnedslag gør, at udstyret sætter ud, siger Poul Erik Henriksen.

Mange landbrug er i dag gennemelektrificerede, og derfor kan et lynnedslag hurtigt få alvorlige konsekvenser.

- Det kan være, at dyrene ikke bliver fodret, og i værste fald kan grisene dø, hvis ventilationen sætter ud. Det har vi set nogle få sager på, og det er selvsagt alvorligt, når det sker, forklarer Poul Erik Henriksen.

Brandforsikringen dækker typisk skader forårsaget af lyn, men derudover skal man sikre at man har en dækning for ventilationssvigt, lyder det fra Alm. Brand. Desuden er det vigtigt at have en transientbeskyttelse, som leder lynet væk fra det følsomme, elektroniske udstyr. Det er dog stadig ikke en hundredeprocents beskyttelse, fordi lyn ofte slår ned gennem selve bygningskonstruktionen, påpeger Poul Erik Henriksen.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31707 artikler)Prev1234567158415851586Next