Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

Flot og fascinerende kan det se ud, men juni måneds mange lynnedslag har haft konsekvenser for forholdsvis mange landbrug. Det viser en opgørelse af forsikringsskader, som selskabet Alm. Brand har foretaget.

I perioden fra den 8. til den 17. juni har selskabet registreret i alt 351 lyn-skader hos sine kunder. 128 af dem kommer fra landbrugskunder.

Alm. Brand har omkring en tredjedel af markedet for landbrugsforsikringer, og her erkender senior underwriter, Poul Erik Henriksen, at der er tale om mange lynskader.

- Det voldsomme vejr her i juni har typisk ført til skader på elektronisk udstyr, fodringsanlæg, malkerobotter og ventilationsanlæg, hvor lynnedslag gør, at udstyret sætter ud, siger Poul Erik Henriksen.

Mange landbrug er i dag gennemelektrificerede, og derfor kan et lynnedslag hurtigt få alvorlige konsekvenser.

- Det kan være, at dyrene ikke bliver fodret, og i værste fald kan grisene dø, hvis ventilationen sætter ud. Det har vi set nogle få sager på, og det er selvsagt alvorligt, når det sker, forklarer Poul Erik Henriksen.

Brandforsikringen dækker typisk skader forårsaget af lyn, men derudover skal man sikre at man har en dækning for ventilationssvigt, lyder det fra Alm. Brand. Desuden er det vigtigt at have en transientbeskyttelse, som leder lynet væk fra det følsomme, elektroniske udstyr. Det er dog stadig ikke en hundredeprocents beskyttelse, fordi lyn ofte slår ned gennem selve bygningskonstruktionen, påpeger Poul Erik Henriksen.

Læs også