bannerPos

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

- Det voldsomme vejr her i juni har typisk ført til skader på elektronisk udstyr, fodringsanlæg, malkerobotter og ventilationsanlæg, hvor lynnedslag gør, at udstyret sætter ud, siger Poul Erik Henriksen, Alm. Brand.

Per Jørgensen

Journalist
20-06-2019 10:16
Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

Flot og fascinerende kan det se ud, men juni måneds mange lynnedslag har haft konsekvenser for forholdsvis mange landbrug. Det viser en opgørelse af forsikringsskader, som selskabet Alm. Brand har foretaget.

I perioden fra den 8. til den 17. juni har selskabet registreret i alt 351 lyn-skader hos sine kunder. 128 af dem kommer fra landbrugskunder.

Alm. Brand har omkring en tredjedel af markedet for landbrugsforsikringer, og her erkender senior underwriter, Poul Erik Henriksen, at der er tale om mange lynskader.

- Det voldsomme vejr her i juni har typisk ført til skader på elektronisk udstyr, fodringsanlæg, malkerobotter og ventilationsanlæg, hvor lynnedslag gør, at udstyret sætter ud, siger Poul Erik Henriksen.

Mange landbrug er i dag gennemelektrificerede, og derfor kan et lynnedslag hurtigt få alvorlige konsekvenser.

- Det kan være, at dyrene ikke bliver fodret, og i værste fald kan grisene dø, hvis ventilationen sætter ud. Det har vi set nogle få sager på, og det er selvsagt alvorligt, når det sker, forklarer Poul Erik Henriksen.

Brandforsikringen dækker typisk skader forårsaget af lyn, men derudover skal man sikre at man har en dækning for ventilationssvigt, lyder det fra Alm. Brand. Desuden er det vigtigt at have en transientbeskyttelse, som leder lynet væk fra det følsomme, elektroniske udstyr. Det er dog stadig ikke en hundredeprocents beskyttelse, fordi lyn ofte slår ned gennem selve bygningskonstruktionen, påpeger Poul Erik Henriksen.

NutriFair 2020 får øget fokus på jagt og biogas

Arrangørerne bag næste års NutriFair-arrangement afslører nu, at der kommer et nyt område med fokus på jagt. Derudover får messen også stort fokus på biogas.

Mejeriforeningen sparker gang i klimadebat

Mejerisektoren vil være klimaneutral i 2050. Skal det mål nås, kræver det en indsats fra hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Derfor samler Mejeriforeningen nu politikere, forskere, organisationer, virksomheder og landmænd til debat om, hvordan man kommer frem til de rigtige løsninger og målsætninger for landbruget.

Slik eller vin fra Tyskland? – så husk afgifterne

Det kan være fristende at køre en tur til Tyskland for at hente chokolade, slik, vin eller spiritus til julefrokosten med medarbejderne. Det er nemlig ofte billigere end her i Danmark. Det kan dog hurtigt blive lige så dyrt og mere besværligt på grund af punktafgifter.

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Japansk interesse for dansk mælkeproduktion

Japanske politikere og ambassadørfolk blev fyldt med inspiration og ny viden efter et besøg hos den økologiske mælkeproducent Peter Sivertsen ved Lejre.

Majsafgrøder lider under begyndende nattefrost

Efter nattefrosten først i oktober er majsen især i det vestlige Jylland frosset ned flere steder.

Skal dit projekt til løse søer ændres?

Via et webinar delte Seges og Landbrugsstyrelsen for nylig både viden om rammerne for ordningen »etablering af løsdrift i farestalde 2018« og faglig inspiration til kommende projekter. Baggrunden er, at det kan give god mening at søge om forlængelse eller ændring.

Haves: Planteavlsbedrift Søges: Driftsleder

Med farmmanager-konceptet gør VKST det muligt at lease en driftsleder.

Debattøren for det hele vil hellere i Politiken end i Effektivt

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling er på relativt kort tid blevet en stemme, man ikke kan ignorere. For tiden er hans store fokus at sætte en kile ind i spildevandsdebatten og på byfolks forurening kontra landbrugets. Han vil dog ikke banke folk oven i hovedet på grund af uvidenhed, for der er meget, han ikke selv ved.
Side 1 af 1665 (33285 artikler)Prev1234567166316641665Next