Høsten kvalitetsikres allerede på ladegulvet

Det rigtige vand- og proteinindhold er afgørende for at få den rigtige pris på høsten, men maskinerne til at tjekke værdierne har været forbeholdt de allerstørste landbrug og korngrossister – indtil nu.

Knud Knudsen er en af de første i Danmark til at bide skeer med en ny, håndholdt proteinmåler til korn fra præcisionslandbrugsvirksomheden Geoteam. Og med den lollandske landmands 770 hektar marker med planteavl er der et kæmpe potentiale for at hente titusindvis af kroner på det rigtige vand- og proteinindhold i høsten.

– Da Geoteams konsulent første gang præsenterede mig for prisen, så tænkte jeg da lige, at 30.000 kroner godt nok var højt sat. Men holder jeg det op imod en prisforskel på 8.000-10.000 kroner, om et vognlæs korn bliver solgt som maltbyg eller foder, så er enheden allerede fra første sæson tjent ind, siger Knud Knudsen.

Landmanden leverer sin høst direkte fra ladegulvet. Derfor har han brug for at kunne sortere eksempelvis et læs maltbyg med et forkert proteinindhold fra, så det ikke bliver blandet med den øvrige høst inden levering.

GrainSense-enheden betyder for Knud Knudsen, at han løbende kan foretage stikprøvekontroller af hvert eneste læs korn fra hver del af markerne og have protein- og vandværdier inden for få minutter. Det er afgørende for at sikre en bedre pris hos korngrossisten med en højere kvalitet læs korn. Samtidig kan de løbende målinger på sigt også hjælpe til at udpege problemområder og optimere markerne.

GrainSense-enheden bliver solgt for omkring 30.000 kroner, men i modsætning til de eksisterende løsninger af stationære maskiner til flere hundrede tusind kroner er det ifølge forhandleren en overskuelig investering for selv mindre landbrug.

Læs også