Slotte og herregårde inviterer indenfor

Der er mulighed for at opleve imponerende bygninger og smukke parker, når en lang række slotte og herregårde åbner for publikum i anledning af den nationale Herregårdenes Dag.

På Herregårdenes Dag søndag den 21. august kan man blandt andet komme med på eksklusive omvisninger og spændende havevandringer. Nogle steder kan man opleve levendegørelse, markeder, foredrag og spændende mad. Mulighederne er mange, og der er arrangementer over hele landet. Nogle arrangementer er gratis og andre kræver entré. På Fyn deltager Erholm Gods og Harridslevgaard Slot.

Oplysningskampagnen for herregårde Herregårdenes Dag er iværksat af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, og tanken bag begivenheden er at sætte fokus på de danske slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset, del af den danske kulturarv.

- Herregårdenes Dag er en slags oplysningskampagne for de danske herregårde og den historie og kulturarv, de repræsenterer. Historien om de danske herregårde er nemlig en af de vigtigste fortællinger om livet på landet. I Danmark findes omkring 730 herregårde, fortæller Marie Kirstine Elkjær, museumsinspektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Marie Kirstine Elkjær oplyser endvidere, at det danske landskab er formet af herregårdene, der gennem århundreder har været den væsentligste drivkraft på landet. De store gamle hovedbygninger ligger stadig i dag i landskabet som vidnesbyrd om godsernes enorme betydning – blandt andet som nogle af de største arbejdspladser i landområderne helt ind til midten af 1900-tallet.

- Med Herregårdenes Dag vil vi gerne invitere folk indenfor, så de får øjnene op for de mange smukke, storslåede herregårdsanlæg, der ligger overalt i landet.

Herregårdenes Dag har siden 2019 været afholdt hvert år den tredje søndag i august. Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum er tovholder på begivenheden, der er et nonprofit-projekt. Herregårdenes Dag bliver til i samarbejde mellem de deltagende slotte og herregårde. Programmet for Herregårdenes Dag kan findes på www.herregaardenesdag.dk.

Slotte og herregårde, der deltager ved Herregårdenes Dag 2022

Nordjylland

Havnø Gods

Herregården Hessel

Odden Herregård

Midtjylland

Bustrup

Gammel Estrup

Herningsholm

Kalø Jagtslot

Moesgaard

Middelalderborgen Østergaard

Nørre Vosborg

Spøttrup Borg

Syd- og Sønderjylland

Brundlund Slot

Gram Slot

Sønderskov

Fyn og øer

Erholm Gods

Harridslevgaard Slot

Sjælland

Egholm Slot

Gavnø Slot

Gisselfeldt Kloster

Gjorslev Gods

Jægerspris Slot

Nysø Gods

Roskilde Kloster

Selsø Slot

Tersløsegaard

Lolland-Falster-Møn

Halsted Kloster

Liselund Lystslot

Pederstrup

Læs også