Slotte og herregårde inviterer indenfor

Der er mulighed for at opleve imponerende bygninger og smukke parker, når en lang række slotte og herregårde åbner for publikum på Herregårdenes Dag.

På Herregårdenes Dag søndag den 21. august kan man blandt andet komme med på eksklusive omvisninger og spændende havevandringer. Nogle steder kan man opleve levendegørelse, markeder, foredrag og spændende mad.

Mulighederne er mange, og der er arrangementer over hele landet. Nogle arrangementer er gratis og andre kræver entré.

Der findes i alt omkring 730 herregårde i Danmark, og oplysningskampagnen for Herregårdenes Dag er iværksat af Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. Tanken bag begivenheden er at sætte fokus på de danske slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset del af den danske kulturarv.

Drivkraft på landet

- Herregårdenes Dag er en slags oplysningskampagne for de danske herregårde og den historie og kulturarv, de repræsenterer. Historien om de danske herregårde er nemlig en af de vigtigste fortællinger om livet på landet, fortæller Marie Kirstine Elkjær, museumsinspektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Marie Kirstine Elkjær oplyser endvidere, at det danske landskab er formet af herregårdene, der gennem århundreder har været den væsentligste drivkraft på landet. De store gamle hovedbygninger ligger stadig i dag i landskabet som vidnesbyrd om godsernes enorme betydning – blandt andet som nogle af de største arbejdspladser i landområderne helt ind til midten af 1900-tallet.

Herregårdenes Dag har siden 2019 været afholdt hvert år den tredje søndag i august. Programmet for Herregårdenes Dag kan findes på www.herregaardenesdag.dk.

Herregårdenes Dag 2022

Øst for Storebælt slår nedenstående 12 slotte og herregårde dørene op for publikum søndag den 21. august.

For adresser og program henvises til www.herregaardenesdag.dk.

Sjælland

Egholm Slot

Gavnø Slot

Gisselfeldt Kloster

Gjorslev Gods

Jægerspris Slot

Nysø Gods

Roskilde Kloster

Selsø Slot

Tersløsegaard

Lolland-Falster og Møn

Halsted Kloster

Liselund Lystslot

Pederstrup

Læs også