bannerPos

Stor konference markerede 100 år for Landbrugsrådet

I Axelborgsalen markerede Landbrug & Fødevarer i går ved en konference, at det er 100 år siden, at Landbrugsrådet blev dannet. Foto: Lasse Ege Pedersen

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
21-06-2019 13:12
100 års-jubilæum i Landbrugsrådet blev i går markeret på Axelborg ved en konference, hvor der blev set ind i fremtiden. Direktørerne i landets fire største landmandsejede virksomheder stod blandt andet på samme scene for første gang.

I en tætpakket Axelborgsal markerede Landbrug & Fødevarer i går eftermiddag og aften, at det er 100 år siden, at Landbrugsrådet blev dannet.

Men i stedet for at se tilbage på de seneste 100 år så blev der i stedet set fremad. Til det formål havde man inviteret de fire topchefer for Arla, Danish Crown, DLG og Danish Agro til at komme og tale. De fire virksomheder tilsammen omsætter for over 220 milliarder kroner.

Ifølge Landbrug & Fødevarer var det første gang, at de fire topchefer, Peder Tuborgh, Jais Valeur, Kristian Hundebøll og Hennning Haahr, stod på samme scene.

Og selvom det nok havde været en større overraskelse, hvis de havde sagt andet, så var det en flok optimistiske topchefer, der talte i salen, hvor flere af de fire virksomheders bestyrelser var til stede.

- Det går godt. Vi har lige fået vores sidste månedsregnskab, så nu er vi oppe på fem måneder i år. Hvis der var et tidspunkt, hvor vi skulle laminere regnskabet, så skulle der være nu, lød det blandt andet fra Peder Tuborgh, topchef fra Arla, da han af Niels Lunde, chefredaktør på Børsen blev stillet spørgsmålet om, hvordan det kommercielt går lige nu for Arla.

Stadig et slagteri

Fra Jais Valeur, topchef i Danish Crown lød det, at hans selskab i fremtiden er ved at bevæge sig til at være en fødevarevirksomhed fra at være et slagteri.

- Vi er stadig et slagteri i vores egen optik, men vi er under omstilling til et fødevareselskab. Vi skal ind i en situation, hvor vi tænker forbrugere og kunder, og så har vi råvareforsyningen inde i det, sagde han, og forklarede, at indtjeningen er meget højere, jo tættere man kommer på forbrugerleddet.

Fra Kristian Hundebøll, topchef i DLG, lød det, at Landbrugsrådet ikke er de eneste, der kan fejre jubilæum i år. DLG har således allerede selv i år markeret sit 50-års jubilæum.

Henning Haarh, topchef i Danish Agro, berettede om styrken i at være et landmandsejet selskab.

- Der er ingen modsatrettede interesser imellem ejere og kunder. Det giver ro og tålmodighed til at håndtere den langsigtede strategi, sagde han.

I Effektivt Landbrug lørdag kan læse du en reportage fra det historiske møde på Axelborg, hvor de fire topchefer var samlet på samme scene.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

Tyve års tjek på om pesticider udvaskes til grundvandet

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) blev for 20 år siden skabt ud fra et politisk ønske om at sikre kvaliteten af grundvandet. VAP har siden leveret resultater om risikoen for udvaskning af pesticider og dermed ny viden til reguleringen af pesticider.

Udlejning af landbrugsejendomme

De fleste landbrug råder ofte over et eller flere stuehuse, som ikke anvendes i forbindelse med driften, men derimod udlejes til enten private eller medarbejdere.

Sæt et vandur på strengen og undersøg vandets indhold

En ko skal drikke tre gange sin ydelse, men gør den det? En bygningsrådgiver anbefaler at få sat et vandur på streng, at få lavet en vandanalyse og gjort vandkarrene rene hver eneste dag. Og sidst, men ikke mindst, bør man tænke over, om ens vandkar hænger i den rigtige højde, 70-70 centimeter over jorden.
Side 1 af 1849 (36973 artikler)Prev1234567184718481849Next