Opgørelse: Mere vinterhvede i år end i 2020

Vårbyg er stadig den afgrøde, der er sået mest af i Danmark, men der er etableret flere hektar med vinterhvede i år end i sidste år, viser en ny opgørelse fra Landbrugsstyrelsen.

Kører man gennem det danske landskab, vil man se, at markerne lige nu bugner af alverdens afgrøder. Men hvad er det egentlig, landbrugerne dyrker på deres marker? Det kan man se i Landbrugsstyrelsens opgørelse over, hvilke afgrøder der er søgt landbrugsstøtte til i 2021.

Et kig på listen afslører, at mængden af vinterhvede er steget med små 22000 hektar i sammenligning med 2020, formentlig takket være mere gunstige vejrforhold i løbet af efteråret. Men der er også andre afgrødesorter, der er på vej frem, lyder det fra styrelsen. Og det har en naturlig forklaring.

- Går man på opdagelse i listen, kan man blandt andet se, at arealet med proteinafgrøder som f.eks. ærter, hestebønner og sødlupin fortsætter med at stige, og det er interessant, at en stadig større andel af disse afgrøder dyrkes økologisk. De her afgrøder bliver for det meste brugt til dyrefoder, men mange af dem benyttes også i flere plantebaserede alternativer til kød, siger teamleder Peter Byrial Dalsgaard fra Landbrugsstyrelsen.

 

Top 10 over de mest dyrkede afgrøder er uændret sammenlignet med sidste år, og det er således fortsat vårbyg, der blandt andet bruges til foder og ølproduktion, som indtager listens førsteplads. I 2021 udgør de ti mest dyrkede afgrøder cirka 75 procent af det samlede landbrugsareal på cirka 2,57 millioner hektar.

Læs også