Cider for fremtiden
Flemming Villebro Jørgensen ser nye perspektiver i produktion af cider. De første 5-6.000 træer plantes på gården i Revsøre i 2023.
Frugtavler Flemming Villebro Jørgensen planter ikke flere æble- eller pæretræer. Dertil er risikoen og fremtiden for usikker. I stedet ser han perspektiv i at starte en ciderproduktion.
- Cider-brygning er som ølbrygning for ti år siden. Der findes mange passionerede cider-bryggere, og markedet mangler cider-produkter, og dermed også cideræbler.
Den østfynske frugtavler er allerede langt med planerne. Sammen med Københavns Universitet har han udvalgt forskellige sorter, både sure, søde, bitre og halvsøde. I denne vinter podes 5.-6.000 indkøbte cider-kviste på grundstammer, der så udplantes i 2023.
To år senere vil der kunne plukkes 3-6 kg på hvert cidertræ, om fem år 20-30 kg og stigende til 50-70 kg pr. træ.
I 2028 forventer han at være oppe på 12.000 træer i 2028, hvor plantagen samtidig vil være omlagt til økologi.
Udlejning af cidertræer
Flemming Villebro Jørgensen har på Facebook konstateret en meget stor interesse for konceptet, hvor han vil udleje træer til cider-bryggere.
- De vil kunne leje 10 træer i fem år for 3.000 kroner som startpakken. Lejeren står selv for at plukke æblerne, mens jeg tager mig af pasningen af plantagen. Efter det femte år vil man kunne leje træer for 125 kroner stykket, alt efter hvad man ønsker at designe sin ciderproduktion. Det sikre ciderbryggeren at have æbler til rådighed, hvor kiloprisen samtidig falder over tid, forklarer den østfynske frugtavler.
Endvidere er planerne at skabe produktionsfaciliteter med mulighed for vidensdeling for bryggerne på en nabogård, som han ejer.
- For mig personligt vil jeg her kunne udleve håndværket med frugter, som jeg brænder for, i fællesskab med dedikerede personer, som gør sig umage til det yderste, påpeger Flemming Villebro Jørgensen, som allerede har snuset til vinfremstilling i flere år.
I 2010 var han med til at stifte et vineri i Randers, og er i dag fortsat medejer sammen den daglige leder Jens Skovgaard Pedersen. Cold Hans Winery leverer frugtvin til det meste af verden, blandt andet baseret på æbler og pærer fra Revsøre.