Nytænkt gyllevogn præsenteres for første gang

De grå Votech-gyllevogne bliver for første gang vist frem på Agromek. Det sker, når maskinforhandleren Ingemann Larsen fordobler sit standområde.

Standen er dobbelt så stor som tidligere, når Ingemann Larsen indtager Agromek.

- Vi gearer lidt op, fordi det er længe siden, der har været Agromek. Samtidig, når man skal vise et udsnit af sit produktprogram, så kræver det plads, siger Per Larsen, som er direktør i Mors-virksomheden Ingemann Larsen og en af bagmændene bag de grå gyllevogne fra Votech.

- Vi startede med et blankt stykke papir og gentegnede en gyllevogn med alle de ideer, vi havde selv og de input, vi fik fra kunder. Det har klart været vores succes, siger Per Larsen.

Og netop de grå gyllevogne kommer til at fylde en del af pladsen på standen i Herning.

- Vi kommer med et bredt udsnit af de mest solgte modeller og redskaber, og derudover har vi også en gylletrailer med, forklarer Per Larsen.

Grå gyllevogne

Der kommer to Votech-gyllevogne. En 2-akslet og en 3-akslet.

- De vogne, der er størst efterspørgsel på, er en 2-akslet på 22 kubikmeter og en 3- akslet på 28 kubikmeter. På Agromek viser vi en 32- og en 22 kubikmeter, altså en 3-, og en 2-akslet, hvor den 2-akslede kan køre »dog-walk«, siger Per Larsen.

»Dog-walk« gør, at traktorens hjul og hjulene fra gyllevognen er placeret forskudt, og trykket dermed er fordelt over en større flade.

- Det giver rigtig god mening i græsmarker samt på sort jord, at man fordeler trykket og på den måde beskytter sine marker, forklarer Per Larsen.

Den stigende transport på vejene har gjort, at Ingemann Larsen har valgt at vise en gylletrailer frem.

- Det er typisk maskinstationer og vognmænd, der efterspørger en gylletrailer, men også enkelte landmænd. Der bliver flyttet meget gylle og udbringningsdelen har ændret sig til mere og mere at køre til buffertanke, eller udbringe i et område hvor man transporterer gyllen med lastbil. Samtidig er der flere og flere, der leverer gylle til biogas og dermed har rigtig meget gylletransport, forklarer Per Larsen.

Fleksibel kran

Ingemann Larsen kommer også til at vise sin kran frem. En kran, som er anderledes end andre på markedet.

- Den er mere fleksibel og har en stor kapacitet. Og så er det den samme kran, man bruger, om det er til en gyllevogn eller en gylletrailer, eller om det er en lille gyllevogn eller en stor gyllevogn, siger Per Larsen.

- Vi har gjort det muligt at læsse hurtigere end andre på markedet. Og det har vi gjort, fordi at når man kører med trailer, så har de ofte et større behov end ved en gyllevogn, men alle får glæde af det samme produkt, siger Per Larsen og tilføjer, at betjeningen af kranen er meget fleksibel. For eksempel hvis man skal ned gennem en teltdug.

- En overdækket tank kan være lidt besværlig at komme ned i, men i og med vi har en kran, som er mere fleksibel, så behøver man ikke holde nær så nøjagtig, konstaterer Per Larsen.

Udstyr til gyllevogne

På Agromek-standen vil man også kunne se lidt udstyr til gyllevogne. Blandt andet en slæbeskærsbom på 24 meter, som er forholdsvis ny på det danske marked. Det er en Betec, som kan leveres fra 7 til 30 meter.

- Gyllevognene passer til det udstyr, der er på markedet i dag, så hvis man senere finder ud af, eller måske næste ejer, at man vil have noget andet udstyr, så er det altså muligt, siger Per Larsen.

Der kommer også en græsnedfælder på standen, som ikke er vist før. Det er en Betec-prototype på 12-meter, som kommer i salg til sæson 2024, måske 2023.

Gradueret tildeling og sektionskontrol

Et af emnerne på årets stand bliver, ifølge Per Larsen, gradueret tildeling og sektionsafblæding.

- Det er noget, kunderne kommer til at efterspørge. Enten som et krav fra slutbrugeren eller lovgivningsmæssigt, siger han.

Votech har valgt at gradueret tildeling og sektionskontrol er et tilvalg, kunden kan gøre.

- Sektionsafblænding vil sige, at når man kommer ind i en kile - det er jo sjældent en mark er fuldstændig firkantet - så kan man enten manuelt eller via traktorens gps-system starte med at blænde af i sektioner, når man kommer med sin bom eller nedfælder. Så undgår man blandt andet overlap, siger Peter Larsen og konstaterer:

- Vi kan gå op til 36 sektioner.

Han fortæller, at den del kan automatiseres fuldstændig, så afblændingen sker ud fra, hvad man har lagt ind i sine markkort.

- Man kan bruge sine data, og måske vælge kun at køre 20 tons gylle pr. hektar og enten tage en anden kørsel eller supplere op med kunstgødning - altså gradueret tildeling, forklarer Per Larsen.

Nir-sensor på gyllevognen

Ingemann Larsen er en af de første på det danske marked, som nu kan tilbyde sine kunder en Nir-sensor til gyllevogne.

- Vi tror på, at med de her dokumentationskrav, der kommer, så vil der være nogen, der skal have det her udstyr på. Så kan man altid diskutere, hvor meget værdi det giver den enkelte. Altså om regnestykket hænger sammen. Men vi tror på, at der kommer så mange krav fremadrettet, at det er nødvendigt for os at have produktet på hylden, forklarer Per Larsen.

Nir-sensoren måler på syv parametre, hvor gødningsparameterne er de mest relevante, vurderer Ingemann Larsen.

Mors-virksomheden glæder sig til Agromek og vil også vise produkter fra Strautmann. Blandt andet en traditionel fodervogn og to møgspredere.

Læs også