Unge kræfter fortsætter driften på midtsjællandsk gård

På St. Ladegård ved Sorø er 25-årig forpagter ved at finde sig til rette. Han driver nu landbrug på 650 hektar - godt hjulpet på vej af en erfaren driftsleder.

HØST Rasmus Bay Simonsen, 25 år og specialestuderende på agronomuddannelsen på Københavns Universitet, forpagtede sidste år St. Ladegård ved Sorø. Nu er han i gang med at finde sig til rette i stillingen og lære alle markstykkerne ordentligt at kende.

- Forpagtningen startede i september 2019, og det var faktisk først, da vi høstede, at jeg var ude i denne her mark, fortæller han.

Rasmus Bay Simonsen har overtaget driften komplet med de fleste maskiner og ikke mindst med to faste ansatte, der er en uvurderlig støtte i det daglige. Det er traktorfører Søren Jørgensen, som også er 25 år, og driftsleder Mogens Mortensen, der har været ansat på St. Ladegård i hele 26 år.

- Mogens er rygraden på stedet. Han kender hver en krog på ejendommen, og han er den, vi andre støtter os lidt til i hverdagen, fortæller Rasmus Bay Simonsen.

Udover de to fastansatte hjælper Mads Husballe til i høstperioden. Han er førsteårsstuderende på agronomuddannelsen.

Helt fantastisk høst 

 Hele holdet er enige om, at høsten har været helt fantastisk i år.

- Vi har haft Zyatt-brødhvede, som har givet rigtig flot udbytte – plus 10,5 tons pr. hektar, og Informer kommer til at give på den gode side af 9 tons, oplyser Rasmus Bay Simonsen.

Han forklarer, at høsten startede i frøgræs, som cirka 15 procent af planteavlen på St. Ladegård består af. På ejendommen dyrkes derudover også maltbyg, raps og hvede til fremavl.

- Det er en lettelse, at vi har kunnet klare høsten så nemt i år, så vi allerede midt i august kom i gang med at så omkring 150 hektar efterafgrøder og raps. Vi har været heldige med vejret og modningen, at vi stort set har kunnet starte i den ene ende og så bare køre på uden afbrydelser. Vi har også været ude at nedfælde gylle og slam til rapsen.

Ifølge Rasmus Bay Simonsen samles der også halm på to tredjedele af arealerne. Det går til varmeværk og lidt til eget fyr.

Fast på ny mejetærsker

Pilot på mejetærskeren, Søren Jørgensen, har været ansat på stedet et par år. Han er i år for første gang fast mand på mejetærskeren, en helt ny 35 fods Claas 8700 Lexion, der er tilkøbt i år, og han nød høstdagene i fulde drag.

- Vi har fået lidt mere jord at passe, fordi Rasmus havde en ejendom i forvejen, så vi er oppe på omkring 650 hektar i alt. Så det blev besluttet at investere i ny mejetærsker, fortæller han og erkender, det er en stor fornøjelse at køre splinterny mejetærsker i flotte omgivelser.

- Det er et flot sted at arbejde, og så ovenikøbet med udsigt over vandet lige på denne her mark. Vi sad da også herude og nød udsigten, da vi spiste frokost, fortæller Søren Jørgensen.

- Vi fire udgør tilsammen et rigtigt godt team, og det, at Mogens og Søren kender markerne og driften i forvejen, gør, at jeg kan passe andre ting ved siden af gården.

Rasmus Bay Simonsen

Åben for nye idéer

For driftsleder Mogens Mortensen, der har været ansat på St. Ladegård i næsten en menneskealder, er det dejligt at være med til at støtte op om et nyt, ungt team.

- Jeg gør mig umage med at lade være med at være sådan en, der insisterer på, at vi skal gøre tingene, som vi altid har gjort. Sådan skal det ikke være. Det er sjovt med en driftig ung fyr som Rasmus, der kommer med en masse gode idéer, og lige vender bøtten en gang, siger han og oplyser, at det ikke er fordi, de ikke kan have forskellige holdninger en gang imellem.

- Så snakker vi stille og roligt om tingene, og jeg skal i hvert fald kunne argumentere for, hvorfor det i nogle tilfælde er bedst at gøre tingene på en bestemt måde. Der har jeg i princippet også en vigtig funktion, med ind imellem lige at være den, der hiver lidt i håndbremsen, så Rasmus for eksempel ikke får smidt alt for mange bolde i luften på en gang. Det er et rigtig godt makkerskab, vi har i hele teamet. Der er masser af godt humør, og man glæder sig til at komme på arbejde om morgenen.

Mogens Mortensen fortæller, at Søren Jørgensen sidste år startede med at køre mejetærsker som afløser.

- Så i år, efter vi fik den nye mejetærsker, blev vi enige om, at nu var det tid til, at han blev fast mand på den. Han vil det jo gerne, og han er blevet en rigtig dygtig pilot, efter lige at være blevet kørt ind på den. Det giver så mig lidt frihed til andre opgaver, når jeg ikke i samme grad er bundet på den opgave hele høsten, forklarer Mogens Mortensen.

Ven fra studiet

Mads Husballe, der hjælper i høsten med at køre kornvogn, kender Rasmus Bay Simonsen fra agronomstudiet.

- Mads er førsteårsstuderende, så jeg kom til at snakke med ham på universitetet, og sjovt nok viste det sig, at han faktisk også kender Søren tilbage fra landbrugsskolen, fortæller Rasmus Bay Simonsen.

- Vi fire udgør tilsammen et rigtigt godt team, og det, at Mogens og Søren kender markerne og driften i forvejen, gør, at jeg kan passe andre ting ved siden af gården.

Han forklarer, at han indtil videre stadig bor på Frederiksberg sammen med sin kæreste.

- Hun er også i gang med at studere, og vi kan godt lide at være tæt på vores netværk inde i byen, også omkring studiemiljøet. Men vi har også en bolig herude, så mon ikke det ender med, at vi med tiden rykker på landet, lyder det fra Rasmus Bay Simonsen.

Læs også