Frost og sne udsætter gyllekørsel

Det er tiden, hvor gyllen igen kan udbringes, men man skal være opmærksom på, at der ikke må udbringes husdyrgødning på frossen og snedækket jord.

Trods et forholdsvist tørt efterår og vinter er mange gylletanke ved at være fyldte, og der kan derfor være behov for at kunne udbringe gylle her i februar.

Men frost og sne betyder, at jorden kan være frossen og eventuelt snedækket et stykke ind i måneden. Jordtemperaturen kom allerede i begyndelsen af februar under 0 grader – og forventes at falde yderligere.

Landskonsulent Martin Nørregaard Hansen fra Seges gør på Landbrugsinfo.dk derfor opmærksom på reglerne for udbringning på frossen og snedækket jord.

- Udbringning af husdyrgødning, afgasset vegetabilsk biomasse, ensilagesaft, restvand, kunstgødning, affald og bioaske på vandmættet, oversvømmet, frossen eller snedækket jord er ikke tilladt, påpeger han.

Bare en halv centimeter sne

Men hensyn til frosne marker, så skal jorden være optøet i 15 centimeters dybde, før der må udbringes gylle. Det er dog tilladt at udbringe husdyrgødning efter nattefrost, forudsat at jorden forventes at optø i løbet af dagen.

Med hensyn til snedækkede marker er jorden defineret som snedækket, hvis mere end 90 procent af marken er dækket af et lag sne med en tykkelse på mere end blot 0,5 centimeter.

Martin Nørregaard Hansen minder også om, at man som landmand har ansvaret, hvis der sker afstrømning til vandforsyningsanlæg og vandmiljøer mv.

/ cab

Læs også

Skoleelever regner landbruget ud
Møder for sukkerroedyrkere
Borgerforslag vil have Mette Frederiksen for rigsretten
Årets løgavler er fundet
25 år gamle it-systemer til overfladevand erstattes af ny moderne platform
Sjællandsk landmandssøn er stemmen i ny podcast