Danskerne er stadig vilde med sovs og kartofler
De nye madtrends fylder meget i magasinerne og på madblogs, men har svært ved slå danskernes traditionelle retter af pinden.

- Det overrasker mig ikke, at hverdagsfavoritterne fortsat er de gode, gamle klassikere, siger Karoline Køkkens mangeårige leder, Tove Færch.
FAVORITRETTER Selv om de seneste år har budt på et utal af forskellige madtrends som blandt andet nordisk mad, økologi og vegetarretter, er der ikke ændret ret meget i danskernes madvaner.
Det er således fortsat kylling, kødsovs og frikadeller, der er de mest populære retter hos danskerne. Det viser en befolkningsundersøgelse, som Arla har foretaget, og resultaterne kommer ikke bag på Karoline Køkkens mangeårige leder, Tove Færch.
- Det overrasker mig ikke, at hverdagsfavoritterne fortsat er de gode, gamle klassikere. For selv om de nye madtrends fylder meget i magasinerne og på madblogs, så er det svært at slå de traditionelle retter af pinden.
- I en travl hverdag kan det være svært at finde tid og inspiration til at prøve nye, eksperimenterende retter, og så tyr de fleste af os til den velkendte lasagne eller stegte kylling, fortæller Tove Færch.
Økologi på tilbagetog
Der er dog sket ændringer på andre parametre i forhold til madvanerne. For trods stort fokus på økologi og proteiner i kosten de seneste 10 år, er begge trends på tilbagetog, viser Arlas undersøgelse.
For eksempel svarede en tredjedel af danskerne tidligere, at de gerne ville spise mere økologisk. Men i 2019 var det tilsvarende tal kun 17 procent. Det kan ifølge Tove Færch være et tegn på, at madtendenser kommer og går.
- Det er interessant at se, at økologi ikke prioriteres lige så højt af danskerne længere, nu hvor det har været så populært i mange år, siger hun og fortsætter:
- Den danske madkultur ændrer sig hele tiden, og at økologi ikke længere er den mest populære tendens kan blot være et tegn på, at der er andre trends, der fylder mere i danskernes bevidsthed lige nu. Det betyder ikke nødvendigvis, at vi spiser mindre økologi.
jhal