Formand for sukkerroedyrkerne: - Vi må prøve at begrænse vores forbrug af glyphosat

Den folkelige opinion mod giftstoffer gør, at landbruget skal reducere brugen af glyphosat, mener Jørn Dalby, formand for Danske Sukkerroedyrkere.

GLYPHOSAT Hvis danske landmænd også i fremtiden skal have mulighed for at bruge glyphosat i planteværnet, er det afgørende, at landbruget formår at begrænse brugen af sprøjtemidlet.

Det mener Jørn Dalby, der både er formand for Danske Sukkerroedyrkere og den europæiske sammenslutning af sukkerroedyrkere, CIBE.

Debatten om den virkning, som glyphosat enten har eller ikke har for befolkning og miljø har raset i lang tid, og det har været medvirkende til, at et borgerforslag for nylig indsamlede de nødvendige 50.000 underskrifter, der gør, at Folketinget skal tage stilling til et forbud mod brug af glyphosat hos private.

Totalforbud lurer

- Et totalforbud er dog en reel mulighed, og derfor må landbruget tilpasse sig. Forbruget af glyphosat har været stærkt stigende i de seneste år, og hvis vi går tilbage i historien, har vi kunnet klare os med meget mindre og stadigvæk dyrke landbrug, konstaterer Jørn Dalby.

- Jeg tror, at alle mennesker tror, at det er et frygtelig giftigt stof. Og det er det, vi kæmper mod. Det er den holdning, der er i befolkningen.

Jørn Dalby

- Selv om der som sådan ikke er noget problem med at bruge det, er vi oppe imod opinionen i befolkningen, og det er vi også på EU-niveau, siger Jørn Dalby videre til LandbrugØst og fortsætter:

- Derfor er det min vurdering, at vi bliver nødt til at sige, at vi godt kan begrænse vores forbrug. Og det gør jeg ud fra, at jeg gerne ser, vi også har det i fremtiden.

- Hvis vi får begrænset vores forbrug, er jeg bange for, at det meget hurtigt forsvinder. Nok også hurtigere end vi kan nå at få sat noget nyt i værk, og det kan vi ikke inden en overskuelig fremtid, påpeger sukkerroedyrkernes formand.

Kun begyndelsen

Selv om borgerforslaget, som man skal tage stilling til på Christiansborg, kun gælder for brugen af round-up for private, er det bare en start, mener han.

- Det næste bliver bare, at det også bliver forbudt i landbruget. Og dér er det min appel, at hvis vi kan begrænse vores forbrug i løbet af de kommende år, kan vi måske fortælle politikerne, at vi godt kan begrænse brugen af det, så vi får lov til at bruge det i fremtiden, siger Jørn Dalby og tilføjer:

- Men round-up er jo næsten det værste stof, der findes i verden. I hvert fald ifølge befolkningen. Jeg tror, at alle mennesker tror, at det er et frygtelig giftigt stof. Og det er det, vi kæmper mod. Det er den holdning, der er i befolkningen.

Det er ikke kun i Danmark, at brugen af glyphosat er til debat. Tidligere i år blev der indført forbud mod brugen af glyphosat i Østrig, men også i lande som Tyskland og Frankrig er der stor debat om brugen af aktivstoffet.

Læs også