- Gør rug til en endnu bedre forretning!
Thomas Ory Nielsen, agronom hos BASF, har over 30 års erfaring med rugdyrkning. Her er nogle af hans tips.

Af Thomas Ory
Rug er ekstrem udbyttestabil, den er konkurrencestærk og udnytter gødningen godt. Det er den kornart, der oftest giver det højeste udbytte på lette- og mellemjorde. Rug er let at dyrke og har fantastisk godt bytteforhold mellem in- og output.
Derfor mener jeg, rug fremadrettet bliver en afgrøde, der kommer til at indtage større andel af de dyrkede marker.
Man har for længst ændret holdning og bruger nu i stort omfang rug i svinefoder til drægtige søer og slagtesvin med 15-20 procent iblanding, som formalet rug til køer i fuldfoderrationen med optil 5 kg rug ko/dag. I slagtekalvefoder 20 procent eller mere! Ligesom rug selvfølgelig er selvskrevet til vores nationalspise – rugbrødet.
I forhold til biogas er rughalm også en væsentlig indtægtskilde. Der er kamp om biomassen, og på sigt kan det måske sende halmprisen op på niveau med rugprisen! Så kan der pludselig blive rigtig god økonomi i hele rugplanten.

På billedet: Thomas Ory, Agronomy Manager ved BASF.
Hvad skal man være mest opmærksom på i rugmarken?
Den svampesygdom, der angriber rug først, er skoldplet og sidenhen rust. Derudover skal man fokusere på at undgå meldrøjer og lejesæd.
Der findes ingen midler, der virker kurativt på skoldplet, så derfor skal man behandle rug forebyggende. Her er Comet Pro et rigtig stærkt produkt. Til tidlig sprøjtning kan man bruge 0,3 l/ha Comet Pro sammen med lidt prothioconazol.
Til 2. sprøjtning kan Comet Pro stå alene forebyggende mod rust, eller hvis der ønskes en endnu bedre langtidseffekt vælges Balaya, som er det stærkeste middel mod brunrust med 4,5 stjerner (Landsforsøgene 2024). Den anbefalede dosis af Balaya er 0,5-0,75 l/ha og afhænger af, hvor god en langtidseffekt, man ønsker.
For en endnu bedre langtidseffekt vælges Balaya, som er det stærkeste middel mod brunrust
Thomas Ory Nielsen, Agronomy Manager, BASF

Hvordan løser man udfordringer med meldrøjer?
Der har været en del snak om, at sprøjtning under blomstring kan give meldrøjer. Det er triazolerne der udløser det, og ikke noget vi er nervøse for med Comet Pro.
I forhold til meldrøjerne er det ekstremt vigtigt, at man optimerer plejesporene efter dækbredden på redskaber og gyllevogn, så man ikke kører oven i afgrøden. Kører man afgrøden ned, så kommer den senere i blomst og så kan der opstå problemer. Det handler om, at får hele marken til at blomstre på samme tid, hvorfor man også skal undgå manganpletter i marken, da det også giver en senere blomstring.
Hvordan sikrer man sig bedst mod lejesæd?
Når rugen går i leje, lukker safttransporten og indlejringen i planten. Med lejesæd bliver afgrøden sværere at høste, man får kortere høstdage pga. senere optørring samt risiko for større spild pga. afklippede aks.
Det betaler sig at have styr på vækstreguleringen. Så snart afgrøden er efter stadie 30, påbegyndes vækstregulering, med 0,5-0,75 l/ha Medax Top, der følges op i stadie 39-40 med 0,4-0.8 l/ha Terpal, som den afsluttende vækstregulering.
Strategi i rug
Stadie 31: 0,3 l Comet Pro + 0,5-0,75 l Medax Top* + 0,2 l prothioconazol
Stadie 39-40: 0,5-0,75 l Balaya + 0,4-0,8 l Terpal
* tilsæt AMS I forholdet 1:1 med Medax Top
