L&F frygter overophedning på arbejdsmarkedet

I en ny rapport fra de økonomiske vismænd lægges der op til, at den nuværende højkonjunktur kan få en blød landing for den danske økonomi og arbejdsmarkendet. Men den overbevisning deler man ikke hos Landbrug & Fødevarer.

Det nuværende arbejdsudbrud er nok til at kunne modvirke effekterne af en langvarig højkonjunktur. Det mener de økonomiske vismænd, der i en rapport denne uge har kommet med en ny rapport om udsigterne for den danske økonomi og arbejdsmarkedet.

Men der er faretegn for markedet, blandt andet i fødevareklyngen, mener Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

- Jeg er bekymret for, om vismændenes rapport er for optimistisk. Vi ser klart tegn på, at flere og flere både landbrug og fødevarevirksomheder har problemer med at skaffe arbejdskraft. Derfor bør man fra politisk side fokusere på at lave strukturforbedrende reformer, der kan øge produktiviteten og ikke mindst arbejdsudbuddet, siger han.

Tal fra organisationen viser, at hver tredje i agroindustrien og hver fjerde virksomhed i fødevareindustrien manglede arbejdskraft ved årsskiftet. Ifølge vismændene vil et sådant problem kunne løses med udenlandsk arbejdskraft. Men:

- De lande, der hidtil har leveret arbejdskraften, oplever kraftigt forbedret konjunkturer samtidigt med, at der er igangsat kampagner for at trække arbejdskraften hjem. Derfor bør der gøres noget nu, og ikke når arbejdsmarkedet for alvor er er overophedet, siger Martin Merrild.

Kommer der en overophedning af arbejdsmarkedet kan det resultere i tab af konkurrenceevnen.

Læs også