Ældres vægttab skal på den politiske menu

Landbrug og Fødevarer vil sammen med partiformand og rådmand sætte underernæring på den politiske dagsorden. Udover sundheden for den enkelte koster det samfundet milliarder af kroner.

Ældre mennesker har et dårligt helbred og risikerer at dø på grund af underernæring. Det er et faktum, som Landbrug og Fødevarer og lands- og lokalpolitikere vil ændre på.

Mere end halvdelen af alle danske ældre, der enten er på plejehjem eller omfattet af hjemmepleje, er i risiko for at blive underernærede, ligesom 40 procent af de indlagte ældre patienter er i risiko for at blive alvorligt underernærede.

I Aarhus er der allerede flere tiltag i gang, som skal sikre at byens ældre får en sund og varieret kost og dermed undgår underernæring. Når ældre mennesker flytter på plejehjem eller bliver indlagt på hospitalet, oplever hver anden et vægttab. I Aarhus er der en klinisk diætist i lokalområderne, og fru Jensen bliver undersøgt for undervægt og årsagen til det:

- Vi vil have mere fokus på det og har uddannet plejepersonale i vejning og ernæringsscreening. Samtidig har vi ført den varme, hjemmelavede mad tilbage på plejehjemmene ved at gå fra storproducerende industrikøkkener til mindre køkkener ude på plejehjemmene, siger Jette Skive, rådmand Sundhed & Omsorg.

Torsdag besøger hun sammen med adm. direktør i Landbrug og Fødevarer Karen Hækkerup, landedirektør i Arla, Jakob B. Knudsen, formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl og MF Jeppe Jakobsen først virksomheden Arla, og dernæst Plejehjemmet Trøjborg.

Besøget skal sætte mere spot på problemerne med underernæring hos ældre danskere.

Underernæring har en række direkte alvorlige konsekvenser for den enkelte, lige fra lav social aktivitet til øget dødelighed. Herudover er konsekvenserne for samfundet er betydelige på grund af stigende omkostninger til indlæggelser.

Og med en betydelig stigning i antallet af ældre over de kommende år, må det umiddelbart forventes, at udfordringerne omkring underernæring ikke løser sig selv.

- Underernæring rammer lige ned i den ældres mulighed for at leve et godt liv, hvor man bestemmer og handler, som man ønsker. Derfor er jeg glad for, at både landspolitikere og rådmanden i Aarhus bakker op om, at vi skal øge fokus på at mindske risikoen for underernæring, siger Karen Hækkerup, Landbrug og Fødevarer.

Ud over information og vejledning kan udvikling af nye fødevarer med mere protein bidrage til at løse problemet. Det arbejder de med på Arla:

- Hos Arla er berigede fødevarer en del af vores sundhedsstrategi og kan dermed bidrage til at adressere særlige behov hos specifikke målgrupper, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør Arla.

Læs også