Technocom får landmænd i tale

Hos Technocom i Rødekro har en satsning på gode gamle løsninger, som LMR-radioer og samtaleanlæg, gjort kommunikation i landbruget stabil og lettere. Samtidig efterspørges overvågningsmuligheder i et erhverv, hvor alt bliver større og mere effektivt.

God kommunikation skader aldrig. Efter en større smartphone- og mobil-bølge, vinder den ældre gadget, landmobilradioen (LMR-radio,) igen indpas på kommunikationsfronten – i hvert fald, hvis man spørger det sønderjyske firma Technocom i Rødekro. De har siden 2008 leveret »kommunikationsløsninger« til især landbrugserhvervet. Men har mange års erhvervserfaring med teleløsninger i ryggen.
- For 30 år siden var samtaleanlæg det eneste man kunne få, og så kom mobiltelefonen. Men nu er både de og LMR-radioer i vækst igen, for her kan du hurtigt komme i kontakt med alle ansatte samtidigt. De er simple, de er robuste, har dækning, god lyd og så er det socialt, hvor alle er med. Det kan man godt lide, siger salgskonsulent i Technocom, Kjeld Andersen.
Han forklarer, at det gør arbejdsdagen noget lettere, når beskeden er givet til alle, og den ansatte, som forespørgslen så vedkommer, kan svare tilbage. De undgår på den måde at skulle ringe flere op, som ikke har noget med opgaven at gøre.

Moderne landmænd

Ideen til firmaet opstod, fordi ejeren bag, Jørgen Peter Jensen (i daglig tale JP), oplevede, at god og stabil kommunikation blev en vigtigere del af arbejdsmiljøet hos blandt andet landmænd.
- Vi fornemmer, at den yngre generation af landmænd har lidt flere af de bløde værdier som, at det er vigtigt at tale sammen. Og så synes de jo også, at det er smart. Landmænd er i virkeligheden ikke så fåmælte, de taler sammen hele tiden, siger Kjeld Andersen.  
Firmaets kunder er derfor både maskinstationer, der kan tale sammen, når de er på opgave, landmænd der høster en hel nat og kan underholde hinanden, og kan bruge det som ordinær kommunikation fra stald til traktor.
- Det er heller ikke kun de unge. Jeg synes, at de fleste landmænd er blevet lydhøre overfor, hvilken teknik der kan hjælpe dem i dagligdagen, lyder det fra ejeren af Technocom, Jørgen Peter Jensen.

Overvågning hitter

På det seneste har Technocom også oplevet, at flere kunder efterspørger overvågningsudstyr.
- De bruger det meget til at holde øje med deres bedrift, det kan være alt fra temperatursvingninger på for eksempel kyllingefarme, eller om en ko kælver. Vores kameraer kan zoome så meget ind, at du næsten kan kigge dyrene i øjnene, siger Jørgen Peter Jensen.
Det hele kan kunderne holde øje med uden at skulle hen til stalden. Overvågningen kan nemlig kobles op til telefon og tablets via en app, så landmanden ikke behøver at sidde ved en bestemt skærm og holde øje. Han kan derfor tage telefonen op til et middagsselskab eller andet og hurtigt vurdere, om alt er, som det skal være.  
Overvågningsmulighederne er også blevet mere populære, efter at dieseltyveri plager erhvervet, og bedrifter oplever at miste værktøj og mindre maskiner.

Opgaveoptimering

Løsningerne som Technocom udbyder, handler alle om at optimere opgaver via stabil kommunikation. Så et erhverv, der hele tiden bliver større og skal være mere effektivt, kan afhjælpes med simple tekniske løsninger. Flådestyring er noget af det seneste, som Technocom har kastet sig over.
- En flåde er et samlet begreb for alle dine køretøjer. Så via et gps-system kan man på en skærm holde øje med, hvor de kører henne, og hvor lang tid de bruger. Og det er ikke »dig«, de holder øje med, men mere hvor opgaven udføres eller, hvor langt de ansatte er i processen, siger Kjeld Andersen og tilføjer, at det også kan bruges til at afregne opgaver hos for eksempel maskinstationer. 

Mange løsninger

Det sønderjyske firma har fire ansatte og kører over hele landet. Lige nu har de rygende travlt, både i forbindelse med høsten, men også fordi de løbende udvider repertoiret.  
- Vi arbejder meget med at lave trådløse link mellem bygninger. Hvis en landmand nu for eksempel skal bruge net til en bestemt maskine eller i en stald, og der ikke er trukket kabler. Så kan vi montere trådløst internet som en punkt-til-punkt-forbindelse, uden de skal til at grave en hel gårdsplads op, forklarer Jørgen Peter Jensen.
De tekniske løsninger kommer i mange størrelser og prisklasser, og Technocom monterer selv udstyret. De står også altid klar i kulissen, hvis produktet skulle kræve service.

Læs også